Opozīcijā esošās Latvijas Sociālistiskās partijas Saeimas frakcija ierosina pieņemt likumu, kas uzdotu Latvijas Bankai kompensēt iedzīvotājiem zaudējumus, kuri radušies bankrotējušu komercfirmu un banku dēļ.
Saeimas prezidijs nolēma, ka par minētā likumprojekta nodošanu komisijām ceturtdien būs jālemj deputātiem.

Pēc kreiso deputātu ierosinājuma Latvijas Bankai zaudējumus būtu jāsāk kompensēt šogad, un tas jāveic turpmākajos piecos gados. Noguldījumi būtu jākompensē ne vairāk kā 500 latu apjomā.

Sociālistiskās partijas deputāti atgādina, ka 90.gadu sākumā Latvijas iedzīvotāji cieta lielus zaudējumus no firmu, kas darbojās pēc finanšu piramīdu principiem, kraha, kā dēļ tika piekrāpti tūkstošiem cilvēku 30 miljonu latu apjomā.

"Galvenā atbildīgā par šiem zaudējumiem ir Latvijas Banka, kura bezatbildīgi un neprofesionāli veica naudas reformu, nepamatoti izsniedza licences dažādām finanšu struktūrām, vāji kontrolēja komercfirmu un komercbanku darbību," norāda Sociālistiskās partijas pārstāvji.

Pēc deputātu domām, kompensāciju izmaksa atjaunotu sociālo taisnīgumu un paceltu iedzīvotāju pirktspēju.

Rūpes par noguldītājiem kreisie deputāti līdz šim izrādījuši katru gadu, izskatot budžetu. Taču atsevišķs likumprojekts izstrādāts pirmo reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!