Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs piektdien izskatīšanai valdībā nosūtījis koncepcijas projektu par minimālo algu, kas paredz minimālo darba samaksu valstī palielināt no 60 līdz 80 latiem.
Labklājības ministrija ierosina minimālo darba algu no nākamā gada noteikt 50% no tautsaimniecībā nodarbināto mēneša vidējās darba algas jeb vidēji 80 latu un turpmāk katru gadu to paaugstināt, ņemot vērā prognozēto patēriņa cenu pieaugumu, BNS informēja ministra preses sekretāre Inga Priževaite.

Kopš 2001.gada 1.jūlija valstī minimālā darba alga ir 60 latu jeb vidēji 34,5% no tautsaimniecībā nodarbināto mēneša vidējās darba algas (tautsaimniecībā nodarbināto mēneša vidējā darba alga 2001.gadā - 159,30 lati).

Priževaite norādīja, ka minimālās darba algas paaugstināšanai ir pozitīva ietekme uz makroekonomisko situāciju valstī. Pieaug nosacītais darba algas fonds un līdz ar to iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi un sociālās apdrošināšanas iemaksas. Turklāt minimālās darba algas paaugstināšana uzlabo konkurētspēju tiem uzņēmumiem, kuri maksā nodokļus no visas darba algas, salīdzinot ar tiem, kuri maksā nodokļus no minimālās darba algas, bet pārējo atalgojumu izsniedz aploksnēs.

Nosūtītajā materiālā Ministru kabinetam norādīti vairāki minimālās algas paaugstināšanas varianti. Labklājības ministrija norāda, ka "neviens no koncepcijas risinājuma variantiem nepasliktina kopbudžeta bilanci".

No šā gada minimālās darba algas apjoms ietekmēs arī pensijas līmeni valstī, tādēļ minimālās algas palielinājums būtiski veicinātu arī minimālās pensijas pieaugumu.

Par Koncepcijas projektu notikušas konsutācijas ar Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Darba lietu trīspusējās sadarbības apakšpadomi un Latvijas Pašvaldību savienību. Minimālās algas palielināšanu neatbalsta privātais sektors.

Priževaite informēja, ka ministrijas atbalstītais variants paredz budžeta izdevumus 2,7 miljonu (valsts budžeta izdevumi - 0,6 miljoni, pašvaldības budžeta izdevumi - 2,1 miljons latu), bet ienākumus - 13,4 miljonu latu apjomā (darba ņēmēju sociālo apdrošināšanas iemaksu pieaugums - 2,2 miljoni, darba devēju sociālo apdrošināšanas iemaksu pieaugums - 5,8 miljoni, iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieaugums - 5,4 miljoni latu). Kopbudžeta ienākumu pieaugums tiek prognozēts 10,7 miljonu latu apjomā.

Koncepcija par minimālās algas noteikšanu Labklājības ministrijai jāizstrādā katru gadu, pavēstīja Priževaite.

Viņa atgādināja, ka janvārī Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un Latvijas Pensionāru federācijas vadība vienojās par turpmāku darbu pensionāru prasību apmierināšanai, īpaši risinot jautājumu par minimālās algas palielināšanu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!