Kultūras ministrija valsts sekretāru sanāksmē pieteica noteikumu projektu par pabalsta piešķiršanu Latvijas izciliem vadošiem baleta māksliniekiem, kas paredz no nākamā gada piešķirt izdienas pensiju baleta māksliniekiem, kas pensionējušies pirms 1999.gada.
Saskaņā ar Kultūras ministrijas apkopoto informāciju šādu pabalstu varētu saņemt 24 personas, un to kopējās izmaksas gadā sastāda 28 560 latu, informēja Kultūras ministrijā.

Saskaņā ar likumdošanu tiesības uz izdienas pensiju ir baleta māksliniekiem, cirka māksliniekiem, koru māksliniekiem, leļļu teātru aktieriem, orķestru māksliniekiem (pūšaminstrumentu mūziķiem), aktrisēm travestijām, solistiem vokālistiem, kuri atbrīvoti no darba laikā no 1999.gada janvāra līdz 2005.gada janvārim.

Tie baleta mākslinieki, kuri ir pensionējušies periodā līdz 1999.gada janvārim saņem krietni mazākas pensijas (vidēji tās ir līdz 70 latiem), nekā tie baleta mākslinieki, kuriem izdienas pensija tiek aprēķināta saskaņā ar minēto likumu (izdienas pensijas vidējais apmērs – 170 latu).

Lielai daļai bijušiem baleta māksliniekiem - pensionāriem ir veselības problēmas, jo viņu aroda specifikā bija saistīta ar paaugstinātu risku iegūt dažādas traumas un arodslimību, atrodas sociāli nenodrošinātā un neaizsargātā stāvoklī. Projekts paredz piešķirt Latvijas izciliem vadošiem baleta māksliniekiem piemaksu atbilstoši noteiktajai kategorijai: pirmajai kategorija - valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta trīskāršā apmērā – 105 latu; otrajai kategorija - valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkāršā apmērā – 70 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!