Valsts civildienesta pārvalde (VCP) ir ierosinājusi dienesta izmeklēšanu par Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektora Gunta Grūbes rīcību saistībā ar VZD vajadzībām iegādāto automašīnu "Mercedes Benz ML 270 CDI", informēja VCP priekšnieks Armands Kalniņš.
Šā gada 23.aprīlī valdība uzdeva VCP veikt dienesta izmeklēšanu par "Mercedes Benz ML 270 CDI" iegādi. Valdība nolēma, ka automašīna "Mercedes Benz ML 270 CDI" ir pārdodama. Paredzēts, ka to, kurš segs starpību starp pirkšanas un pārdošanas cenu, noteiks pēc VCP dienesta izmeklēšanas rezultātiem.

"Izvērtējot šo situāciju, ir atrasts starpposma risinājums. Vispirms jātiek skaidrībā ar VZD darbībām, tāpēc ierosināta lieta pret VZD ģenerāldirektoru Grūbi," norādīja Kalniņš, piebilstot, ka dienesta vadītājs būtībā nav iebildis un ir pat akceptējis automašīnas iegādi. VCP lūgusi papildu skaidrojumus Grūbem.

Tāpat VZD uzdots veikt iekšēju izmeklēšanu par VZD Kartogrāfijas pārvaldes vadītāja Aivara Ratkēviča rīcību. Šāda izmeklēšanas procedūra izvēlēta, jo šī persona nav ierēdnis. Kā norādīja Kalniņš, VCP nav pārliecības, ka minētās pārvaldes vadītājs ir informējis Grūbi par automašīnas iegādi.

VCP šobrīd arī nav skaidras transportlīdzekļu iegādes komisijas darbības šajā lietā, arī tās tiks izvērtētas. Kā uzsvēra Kalniņš, ir jānoskaidro, kāpēc valsts līdzekļi nav racionāli izmantoti. "Tā ir viena no sarežģītākajām lietām," sacīja VCP vadītājs.

Kā ziņots, dienesta transportlīdzekļu iegādes izsoles komisija informēja valdību, ka 2001.gadā SIA "Domenikss" tika piešķirtas tiesības noslēgt valsts pasūtījuma līgumu par automašīnu "Mercedes Benz ML 270", kuras cena ir 20 795,58 lati.

Sākotnēji Aizsardzības ministrija (AM) bija pieprasījusi konkrētas markas - UAZ automašīnu par prognozējamo cenu 8 800 lati. Tā kā UAZ automašīnu tips Latvijā nav apstiprināts un prognozējamā cena neatbilda citu marku vieglajām automašīnām noteiktajām tehniskajām prasībām, Valsts kanceleja lūdza precizēt attiecīgā vieglā automobiļa iegādes pieprasījumu.

AM palielināja VZD vajadzībām nepieciešamās vieglās automašīnas iegādei plānoto summu līdz 18 000 latu. Izsoles nolikuma prasībām un noteiktajai vieglās automašīnas maksimālajai cenai atbilda arī daudzas citas automašīnas, piemēram, "Toyota Land Cruiser", "Nissan Terrano", "Hyundai Santa Fe", "Mitsubishi Pajero", "Jeep Cherokee", kuras ir ievērojami lētākas, tomēr izsolē šīs markas netika piedāvātas vai piedāvājums neizturēja kvalifikācijas pārbaudi.

Izsolē tika piedāvātas tikai divas automašīnas - "Mercedes Benz ML 270" un "Chrysler Grand Voyager AWD", no kuriem pēdējā tika atzīta par izsoles nolikuma prasībām neatbilstošu, jo neatbilda prasības virsbūves tipam un klīrensam.

Dienesta transportlīdzekļu iegādes izsoles komisija saskaņā ar AM ierosinājumu paaugstināja noteikto maksimālo cenu šajā automašīnu grupā līdz 20 800 latiem, kā arī atzina par izsoles nolikuma prasībām un noteiktajai maksimālajai cenai atbilstošu SIA "Domenikss" piedāvājumu. Tomēr, kā tika atzīts valdības sēdē, "Mercedes Benz ML 270" tā arī netiek izmantots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!