Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) smēķēšanas ierobežošanas likumā iesaka iestrādāt aizliegumu smēķēt grūtniecēm, sirds un elpošanas sistēmu slimniekiem, kā arī onkoloģijas slimniekiem, ja viņu slimību izraisījusi smēķēšana, informēja LĀB pārstāve Sendija Burka-Šaicanova.

Kā norāda LĀB vadītājs Pēteris Apinis, Vācijas ārstiem izdodoties piespiest smēķēšanu pārtraukt visām grūtniecēm. Visvieglāk esot to izskaidrot turcietēm, visgrūtāk - ieceļotājām no Austrumeiropas. Vācietes smēķēšanu parasti pārtraucot 6. līdz 8.grūtniecības nedēļā, piebilda Apinis.

Savukārt Latvijā tikai divas trešdaļas no smēķētājām grūtniecības laikā smēķēšanu pārtrauc, bet līdz dzemdībām smēķē 11% grūtnieču. Biežāk tās ir sievietes vecumā līdz 20 gadiem un ar pamata vai nepabeigtu vidējo izglītību.

LĀB vadītājs norāda, ka nekas bērnam nav sliktāks par mātes smēķēšanu grūtniecības laikā - rodas atkarība no nikotīna, bērnam ir hroniska hipoksija, attīstības traucējumi. Tāpat nervu sistēmas un smadzeņu attīstībai rodoties vairāk sarežģījumi.

Kā uzsver Apinis, daudzi pētījumi pasaulē pierāda, ka milzīgu iespēju iedzimtu vai pārmantotu slimību attīstībai rada tabakas un arī alkohola intoksikācija tieši bērna ieņemšanas brīdī. "Sasmēķējusies meitene savu olšūnu ir saindējusi un samazinājusi tās skābekļa līmeni. Ja šādā brīdī notiek apaugļošanās, ir liela iespēja rasties hromosomāliem defektiem," norāda LĀB vadītājs.

"Tie, kas smēķē grūtnieces klātbūtnē, pakļauj vēl nedzimušo bērnu riskam - nedzimušais bērns ļoti cieš no smēķēšanas indēm, smēķētājām 100 reižu biežāk grūtniecība beidzas ar bērna nāvi," saka Apinis.

Arī smēķēšana bērna klātbūtnē ir nosodāma, uzsver LĀB vadītājs.

Tāpat viņš uzskata, ka "nav legālas un nelegālas tabakas tirdzniecības - ir visaptveroša cilvēku slepkavošana".

"Katru dienu Latvijā 20-30 smēķētāji pāragri kļūst par patologanatoma klientiem - viņi vienkārši nomirst 7-10 gadus pirms sava laika," uzsvēra Apinis un piebilda, ka cilvēki mēdz satraukties par viena cilvēka nāvi avārijā, tajā pašā laikā izliekas neredzam, ka katru nedēļu tabakas dēļ Latvijā mirst tikpat, cik mirtu, ja nokristu divas Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīnas.

Kā paziņojumā medijiem norāda Apinis, LĀB atgādina, ka smēķēšanas ierobežošanu pasaulē neatbalsta trīs politiķu un parlamenta deputātu grupas. "Pirmkārt - nekompetentie, otrkārt - bērnus nīstošie un tie, kuri apskauž nākamo paaudzi, un, treškārt, - korumpētie."

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) rosina aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Kā informēja VM pārstāve Aija Bukova-Žideļūna, VM rosina grozījumus ar mērķi pārņemt Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas "Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu" prasības.

Sagatavotie grozījumi paredz ierobežot vietas, kurās drīkst smēķēt, vielas, kuras drīkst būt pievienotas tabakas izstrādājumiem, kā arī noteikt stingrākas prasības tabakas produktu reklamēšanai un iepakojumam.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2013.gadā smēķēja 9% jaundzimušo māšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!