Iesalnieks nekandidēs vēlēšanās, dodot 'kopējam priekšroku pār individuālo'  (1)

Delfi

Foto: LETA

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks, kura izteikumus par Norvēģijas traģēdijas iemesliem mikroblogošanas vietnē "Twitter" pēdējās dienās nosodīja vairāki politiķi, trešdien publiski paziņoja par atteikšanos kandidēt gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās.

Tāpat Iesalnieks, kurš svētdien tviterī pauda viedokli, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis", līdz nākamajam VL-TB/LNNK kongresam noliek partijas valdes locekļa pilnvaras.

"Lai arī dažādi eksperti gan Norvēģijā, gan Eiropā un citur šobrīd izsaka līdzīgus secinājumus, proti, ka traģēdiju cita starpā veicināja arī kļūdainā multikulturālisma politika, es apzinos, ka no manis nebija pareizi meklēt traģēdijas cēloņus tik ātri pēc pašas traģēdijas," paziņojumā skaidro Iesalnieks. Viņš norāda, ka VL-TB/LNNK politiskie konkurenti "to nekavējās izmantot, demagoģiski sagrozot manis teikto, kā rezultātā ir nodarīts kaitējums partijas tēlam", un tā bijusi Iesalnieka kļūda, par ko viņš uzņemoties politisku atbildību.

Iesalnieks klāsta, ka VL-TB/LNNK ir vienīgais Saeimā pārstāvētais politiskais spēks, kas nedomā nākamajā Saeimā veidot valdību ar "Saskaņas centru" (SC), tāpēc no viņa puses "būtu bezatbildīgi pakļaut riskam Nacionālās apvienības panākumus vēlēšanās".

"Nevienam Latvijas patriotam nedrīkst būt lieks iemesls nenobalsot par Nacionālo apvienību, jo, lai cik tas skarbi arī neizklausītos, realitāte ir tāda, ka tikai balss par Nacionālo apvienību var novērst Latvijas nonākšanu Krievijas ietekmes sfērā," apgalvo līdzšinējais VL-TB/LNNK valdes loceklis.

Iesalnieks gan sola darīt visu no viņa atkarīgo, lai Nacionālā apvienība pēc iespējas veiksmīgāk startētu Saeimas vēlēšanās un "latviešos austu cerība par tuvošanos latviskas Latvijas mērķim". Iesalnieks arī norāda, ka rīkojas saskaņā ar vienu no VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara formulētajiem "Ceturtās atmodas likumiem": "Kopējam dod priekšroku pār individuālo!"

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Roberts Zīle atzinīgi novērtē Iesalnieka rīcību šajā situācijā "Tā viennozīmīgi ir atbildīga politiķa rīcība. Šis solis neļaus politiskajiem konkurentiem nepamatoti uzlikt mūsu apvienībai ekstrēma politiskā spēka zīmogu, bet ļaus mums konkurēt godīgā vēlēšanu cīņā, kurā tiek izvērtēti partijas ideoloģiskie un programmatiskie piedāvājumi", uzskata Zīle.

Kā vēstīts, Iesalnieka izteikumus jau nosodīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs. Štokenbergs norāda, ka "šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas ir absolūti nepieņemami".

Savukārt SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins vērsies Drošības policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Iesalnieku saistībā ar viņa izteikumiem, uzskatot, ka tie satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

Iesalnieks mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdien paudis viedokli, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis." Vēlāk diskusijā tviterī Iesalnieks turpināja uzsvērt: "Man nav problēmu pamatot savu viedokli ne tikai partijas, bet arī televīzijas skatītāju priekšā. Norvēģijas slepkavu radīja multikulturāļi."

Vēlāk, pēc mediju ziņām ar Iesalnieka citātiem, viņš tviterī uzsvēra: "Apgalvojums, ka esmu mēģinājis "attaisnot" noziegumu, ir nepatiess un apmelojošs. Norādīju uz valdošās elites līdzvainīgumu." Iesalnieks arī apgalvoja, ka "multikulturāļi radīja augsni, lai rastos šādi slepkavas. Elementāra cēloņsakarība. Pašu slepkavību nekas neattaisno." Viņš arī precizēja, ka runā par "Norvēģijas politisko eliti, kas visus pēckara gadus radīja šos apstākļus."

Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, bet dažas stundas vēlāk kāds vīrietis policista formā atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti. Nopratināšanās Breiviks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Norvēģijas premjers Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!