Foto: LETA

Visbiežāk ieslodzījuma vietās apreibināšanās nolūkā tiek izmantota brāga vai kandža, stipra tēja jeb "čefīrs" un dažādi inhalanti, liecina Tieslietu ministrijas (TM) apkopotā informācija.

2014. gada pētījuma "Narkotiku izplatība ieslodzījuma vietās Latvijā 2014.gadā" dati liecina, ka dzīves laikā pirms ieslodzījuma jebkuras nelegālās narkotikas ir pamēģinājuši 69% notiesāto, pēdējā gada laikā pirms ieslodzījuma jebkuras nelegālās narkotikas ir lietojuši 49% notiesāto, bet pēdējā mēneša laikā pirms ieslodzījuma - 40% notiesāto. Visbiežāk apreibināšanās nolūkā tiek izmantota brāga vai kandža, stipra tēja jeb "čefīrs", dažādi inhalanti, kā arī citas narkotiskās vielas un medikamenti.

Ministru kabinets (MK) otrdien, 29. martā, lems par TM sagatavotajiem grozījumiem Latvijas sodu izpildes kodeksā, kas paredz ieslodzīto aktīvāku iesaistīšanu atkarību mazināšanas programmā.

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas Ieslodzījuma vietu pārvaldes institucionālajā struktūrā, izveidojot jaunu struktūrvienību Olaines cietumā un nosakot iekšējo kārtību šajā struktūrvienībā. Tur tiktu īstenota atkarību mazināšanas programma. Tāpat paredzēts noteikt notiesāto atlases, uzņemšanas, pārvietošanas un izslēgšanas no programmas kārtību un kritērijus lēmumu pieņemšanai.

Paredzēts atkarību mazināšanas programmā iesaistītos turpmāk turēt atsevišķi no citiem ieslodzītajiem, kā arī liegt viņiem saņemt sūtījumus, ja vien tie nav izglītojoši. Tāpat šiem ieslodzītajiem būtu liegts īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādi.

Lai nodrošinātu ieslodzīto resocializācijas programmu īstenošanu Ieslodzījuma vietu pārvaldes Olaines cietuma Atkarīgo centrā un tā uzturēšanu, nepieciešams papildu finansējums 2017.gadā 1 719 909 eiro apmērā.

TM min, ka viena no galvenajām problēmām ir narkotiku lietotāju un atkarīgo skaita palielināšanās ieslodzījuma vietās, kā arī narkotiku izplatība cietumos kopumā. Katru gadu ieslodzījuma vietās arvien vairāk parādās tādas personas, kuras ir atkarīgas no dažādu psihoaktīvo un apreibinošo vielu lietošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!