Tieslietu ministram Aivaram Aksenokam pirmdien atlūgumu iesniedzis Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Vitolds Zahars. Lai gan Zahars ir kārtējā augstā amatpersona tiesībsargu vidū, kas pēdējā laikā pamet savu amatu, pats viņš apgalvo, ka atlūgumu iesniedzis vecuma dēļ.
Zahars noliedza, ka tas būtu skaidrojams ar profesionālo darbību. "Esmu gan sasniedzis vecumu, kad sen jau laiks doties pensijā, gan arī veselība vairs nav pārāk laba," teica Zahars.

Pēc viņa vārdiem, kaut arī IeVP pakļauta Tieslietu ministrijai, uz tās darbiniekiem attiecināmas arī likuma par policiju normas. "Likumā ir teikts, ka iekšlietu struktūrās strādājošie pensijā drīkst iet no 50 gadu vecuma, bet man jau ir 60 ar pusi," sacīja Zahars.

"Turklāt arī izdiena man ir ļoti liela, esmu šajā sistēmā nostrādājis jau 33 gadus. Un galu galā - es, tāpat kā jebkurš cilvēks, esmu pragmatiķis, tāpēc es pensijā iešanai izvēlējos laiku, kad man varētu aprēķināt man visizdevīgāko pensijas apjomu, nākamgad tas vairs nebūs tik izdevīgs."

Zahars nevēlējās komentēt tālākos notikumus, jo "tas būs atkarīgs no vadības rīcības pēc mana atlūguma saņemšanas".

Personu datu bāze http://www.x-faili.lv liecina, ka Zahars dzimis 1945.gada 27.jūnijā Krāslavas rajona Ezernieku pagastā. 1960.gadā beidzis Ezernieku vidusskolu, 1964.gadā absolvējis Viborgas aviācijas tehnisko skolu, 1974.gadā - IeM Augstāko skolu Ļeņingradā, 1980.gadā - IeM akadēmiju Maskavā, bet 1997.gadā Policijas akadēmijā aizstāvējis juridisko zinātņu doktora disertāciju.

Pēc vidusskolas beigšanas strādājis trestā "Balttransstroj" un Šķirotavas stacijā, no 1964. līdz 1967.gadam bijis helikopteru aviācijas tehniķis Tbilisi, Gruzijā, no 1967. līdz 1969.gadam strādājis par iestādītāju Rīgas elektromašīnu rūpnīcā. 1969.gadā Zahars sāka strādāt iekšlietu sistēmā par IeM labošanas darbu iestāžu pārvaldes vienības priekšnieku, bet 1997.gada 20.februārī viņš iecelts par IeM Cietumu administrācijas priekšnieku, kopš tā laika arī lasa lekcijas Policijas akadēmijā.

1997.februārī Zahars apbalvots ar IeM Zelta goda zīmi, 1997.gada 27.jūnijā viņam piešķirts juridisko zinātņu doktora zinātniskais grāds, bet 1999.gada 28.decembrī Zaharam piešķirta justīcijas ģenerāļa speciālā dienesta pakāpe, viņš ir sestais cilvēks IeM sistēmā, kuram piešķirta ģenerāļa dienesta pakāpe. Zahars ir precējies, audzina dēlu.

Jau vairākkārt vēstīts, ka šā gada nogalē no darba aizgājuši vairāki iekšlietu sistēmā augstus amatus ieņēmuši darbinieki, turklāt vairāki no viņiem -Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Andris Staris, IeM Preses un sabiedrisko attiecību departamenta direktors Normunds Beļskis - to motivējuši ar personīgajiem iemesliem. Savukārt pēc IeM un tās struktūrās ierosinātajām dienesta pārbaudēm atlūgumus iesnieguši Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) priekšnieks Igors Krasovskis, RGPP kārtības policijas priekšnieks Valdemārs Hmeļevskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!