Foto: Shutterstock
Valdība otrdien pieņēma grozījumus noteikumos par ieslodzīto personu uztura un sadzīves vajadzību materiālā nodrošinājuma normām.

Izmaiņas paredz turpmāk vairs nenoteikt izsniedzamā apģērba un apavu daudzumu, līdz ar to apģērbs un apavi ieslodzītajam tiks izsniegti pēc nepieciešamības. Ieslodzījuma vietas administrācija apģērbu un apavus izsniegs, pamatojoties uz ieslodzītā iesniegumu.

Ja ieslodzītajam būs nepieciešams apģērbs un apavi, ieslodzītajam būs jāvēršas ar rakstveida iesniegumu pie ieslodzījuma vietas administrācijas. Ieslodzījuma vietas administrācija, izvērtējot ieslodzītā īpašumā esošo apģērbu un apavus, nolems izsniegt vai neizsniegt ieslodzītājam apģērbu un apavus.

Tāpat projekts paredz mainīt mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu normas. Pašlaik ieslodzītajam uz vienu gadu ir paredzēta viena zobu suka, zobu pasta, tualetes papīrs 30 metru apmēra, saimniecības ziepes, tualetes ziepes, kā arī sievietēm ir paredzētas desmit higiēnas paketes mēnesī.

Iepriekš minētās normas nav mainītas ilgu laiku un neatbilst vairs esošajai situācijai un mūsdienu higiēnas prasībām. Ievērojot minēto, radusies nepieciešamība mainīt mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu normas vienam ieslodzītajam. Veicot izmaiņas minētajās normās, tika apzināta reālā situācija ieslodzījuma vietās, ņemot vērā ieslodzījuma vietu administrāciju sniegtos priekšlikumus par mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu reālo izlietojumu ieslodzīto vidū, kā arī par nepieciešamību iekļaut jaunas normu pozīcijas.

Noteikumu projektā ir izstrādātas jaunas mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu normas, tostarp viena zobu suka uz trim mēnešiem. Minētā norma noteikta, ņemot vērā stomatologu rekomendācijas – lai varētu pilnvērtīgi ievērot mutes dobuma higiēnu, zobu suka būtu jāmaina reizi ceturksnī, līdz ar to ieslodzītajam ir paredzētas četras zobu sukas gadā.

Tualetes papīrs paredzēts divi ruļļi mēnesī. Minētā norma noteikta, lai pilnvērtīgāk varētu nodrošināt ieslodzītajiem higiēnas prasību ievērošanu, ņemot vērā arī ieslodzīto sūdzības. Noteikumu projektā vairs nav noteikts konkrēts tualetes papīra ruļļa garums, bet ir norādīts, ka viena tualetes papīra ruļļa garums nav mazāks par 30 metriem, tādējādi atstājot ieslodzījuma vietu administrācijām rīcības brīvību, izvēloties tualetes papīra ruļļa garumu, nosakot tikai minimālo garumu.

Saimniecības ziepes paredzēti 200 grami uz sešiem mēnešiem. Iepriekš noteiktā norma ir samazināta, ņemot vērā reālo situāciju – saimniecības ziepju izlietojumu ieslodzījuma vietās. Ieslodzījuma vietu administrācijas norāda, ka ne vienmēr saimniecības ziepes, izsniedzot tās 100 gramus katru mēnesi, tiek pilnvērtīgi izlietotas, proti, veidojas saimniecības ziepju uzkrājumi, kurus ieslodzītie neizlieto. Turklāt jāņem vērā arī tas, ka ieslodzīto personu virsdrēbju mazgāšana ieslodzījuma vietās tiek nodrošināta centralizēti un šim nolūkam ieslodzītajiem nav jāpatērē saimniecības ziepes. Ņemot vērā to, ka tiek samazināts izsniegto saimniecības ziepju daudzums, vienlaicīgi ir palielināts izsniedzamo tualetes ziepju daudzums – 100 grami mēnesī.

Palielinot izsniedzamo tualetes ziepju daudzumu, tiek ņemtas vērā ieslodzījuma vietu administrāciju rekomendācijas, kā arī tas, ka kopš 2018. gada 1. decembra ieslodzītajiem tiek nodrošināta iespēja mazgāties pirtī vai dušā vismaz divas reizes nedēļā. Vairāk par divām reizēm nedēļā tiek dota iespēja papildus nomazgāties pirtī vai dušā tiem ieslodzītajiem, kuri ir nodarbināti netīros darbos, kā arī pēc sporta nodarbībām. Lai varētu nodrošināt ieslodzītajiem minēto iespēju izmantošanu, nepieciešams palielināt tualetes ziepju izsniegšanas normu līdz 100 gramus mēnesī.

Sievietēm piešķirs vairāk higiēnas pakešu, ņemot vērā reālas higiēnas prasības.

Papildus noteikumos iekļauta jauna pozīcija – trauku mazgāšanas līdzeklis 500 mililitri uz sešiem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!