Latvijas vēstniecība Maskavā Krievijas Ārlietu ministrijai iesniegusi protesta notu par svētdien notikušo vandalisma aktu pie Latvijas ģenerālkonsulāta ēkas Sanktpēterburgā.
Viņa pastāstīja, ka svētdien pagaidām nenoskaidroti vandaļi pret ģenerālkosulāta ēku sadauzījuši vairākus līdzpaņemtus melnus konteinerus, nodarot ģenerālkonsulātam materiālos zaudējumus. Zaudējumu apjomi pašreiz tiek noskaidroti.

Latvijas vēstniecība notā lūdz Krieviju darīt visu iespējamo, lai noskaidrotu vandalisma akta veicējus. Tāpat vēstniecība lūdz pie ģenerālkonsulāta ēkas nodrošināt apsardzi visu diennakti.

Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā Ints Upmacis uzskata, ka vandalisma akts nešaubīgi esot saistīts ar sarkanā partizāna Vasīlija Kononova tiesas prāvu Latvijā.

Upmacis pastāstīja, ka esot zināmi arī tā organizētāji. "Tie ir nacionālboļševiki," sacīja Upmacis un piebilda, ka pēc ēkas aptraipīšanas nacionālboļševiki esot izsūtījuši paziņojumu presei, kurā paziņojuši, ka to darījuši, lai protestētu pret spriedumu Kononovam.

Vandalisms noticis neilgi pirms pusnakts, kad ļaundari trīs ar krāsu pildītus konteinerus izšķaidījuši pret ģenerālkonsulāta ēkas sienu. "Tagad mums uz ēkas ir trīs melni pleķi," klāstīja diplomāts.

Krievijas tiesībsargājošās iestādes ģenerālkosulam esot pavēstījušas, ka viens no vainīgajiem jau esot aizturēts un pret viņu ierosināta krimināllieta.

Nākamajā dienā pie ģenerālkonsulāta notika aptuveni 15 minūšu pikets, kurā daži jaunieši protestējuši pret spriedumu Kononovam, taču tas aprobežojies ar radikāli noskaņotu jauniešu "pabļaustīšanos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!