Literāts Nils Sakss jeb īstajā vārdā Nils Konstantinovs ceturtdien iesniedzis prasību Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā pret muzikālās drāmas "Vadonis" libreta autoru Kasparu Dimiteru un Latvijas Nacionālo teātri par autortiesību aizskārumu, zaudējumu un morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu.

Prasībā lūgts uzlikt par pienākumu noslēgt ar Konstantinovu autora līgumu, sacīja advokāts Mārcis Krūmiņš. Viņš atturējās konkretizēt morālā kaitējuma un zaudējumu apmēru, ko viņa klients vēlas piedzīt no abiem atbildētājiem.

Tiesas priekšsēdētāja palīdze Una Zīrāka apliecināja, ka prasības pieteikums pirms īsa brīža saņemts tiesā. Pagaidām lēmums par prasības pieteikuma pieņemšanu un lietas ierosināšanu arī vēl nav pieņemts.

Jau ziņots, ka starp Saksu un "Vadoņa" oficiālo autoru dziesminieku Kasparu Dimiteru radušās domstarpības par faktisko šīs muzikālās drāmas autorību. Sakss savā interneta dienasgrāmatā iepriekš pauda uzskatu, ka viņš uzrakstījis sākotnējo libretu, taču Dimiters savā blogā uzsvēra, ka "Vadonis" ir radošās grupas kopdarbs un tās "libretā nav neviena Nila Saksa vārda".

Dziesminieks gan atzīmējis, ka ir gatavs atteikties no autorības un izrāžu honorāriem par labu literātam Saksam gadījumā, ja viņš uzskata, ka patiešām ir autors.

Savukārt Nacionālais teātris, kuru kā līdzvainīgu savā blogā minējis Sakss, publiskā paziņojumā norādījis, ka autora līgums slēgts ar Dimiteru un tajā Dimiters apņēmies garantēt, ka viņa darbs ir jaunrades produkts un tā rakstīšanā nav nesankcionēti izmatotas vai citādi aizskartas trešo personu autortiesības. Teātris aicinājis pašu Dimiteru nokārtot radušās domstarpības.

Nacionālais teātris ar Dimitera un Liepiņa muzikālās drāmas "Vadonis" pirmizrādi 17.septembrī iecerējis atklāt jauno sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!