Foto: LETA
Iesniegta sūdzība Valsts vides dienesta (VVD) konkursā par vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšanu un sanācijas darbiem, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Sūdzību iesniegusi kompānija "Skonto Būve". Sūdzības izskatīšanas termiņš ir 13. aprīlis.

Jau vēstīts, ka VVD februārī izsludināja iepirkumu par sanācijas darbu turpināšanu un pabeigšanu Inčukalna Dienvidu un Ziemeļu gudrona dīķos. VVD ir pilnībā pārņēmis sanācijas darbu veikšanu savā kontrolē, un iepriekšējais darbu veicējs, kurš procesu nepabeidza "Skonto Būve", ir atstājis Inčukalna gudrona teritoriju.

2010. gada septembrī starp VVD un "Skonto būve" tika noslēgts iepirkuma līgums "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" par 28 498 514,21 eiro.

2014. gada maijā VVD un "Skonto būve" parakstīja grozījumus sanācijas darbu līgumā, sanācijas darbu līguma summa tika palielināta līdz 42 674 971,43 eiro saistībā ar sērskābā gudrona izpētītajām netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu.

Savukārt aizvadītajā gadā līgums tika lauzts. Pēc līguma laušanas 2015.gada jūlijā, teritorijā ir atstāti ļoti piesārņoti notekūdeņi, bīstamo atkritumu atliekas, darbu izpildes gaitā izmantoto materiālu atlikumi (kaļķis, aktīvā ogle u.c.) un ar sērskābo gudronu aplipuši priekšmeti un būvgruži.

Aizvadītā gada nogalē pār Inčukalna Dienvidu gudrona dīķi ierīkots pagaidu ūdens necaurlaidīgais pārklājums. Darbi tika veikti, lai nepieļautu dīķī palikušā piesārņojuma sajaukšanos ar lietus un sniega kušanas ūdeņiem, kā arī palīdzētu izvairīties no sanācijas darbu pabeigšanas izmaksu pieauguma nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!