2006.gada pasaules čempionāta ledus hokejā rīcības komiteja saņēmusi trešo priekšlikumu multifunkcionālās halles būvniecībai Rīgā.
Kā aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds, galīgo lēmumu par to, kuru projektu čempionāta lielās halles būvniecībai Rīgā atbalstīt, rīcības komiteja pieņems pēc nedēļas, 15.aprīlī.

Savu piedāvājumu 2006.gada pasaules čempionāta hokejā organizatoriem ir iesniegusi SIA "Metāla būvju sistēmas", kura pārstāv Šveices un Lielbritānijas uzņēmumu grupu, kas gatavi projektēt, būvēt un ilgstoši apsaimniekot multifunkcionālo halli.

"Metāla būvju sistēmas" pārstāvētā ārvalstu uzņēmēju grupa lūgusi iespēju nedēļas laikā prezentēt savu projektu halles celtniecībai. Šo priekšlikumu Ministru prezidenta Andra Bērziņa vadītā rīcības komiteja atbalstījusi.

2001.gada 18.aprīlī reģistrētā SIA "Metāla būvju sistēmas" atrodas Rīgā un nodarbojas ar konstruktīvo metālizstrādājumu ražošanu, būvniecību, koksnes, būvmateriālu un santehnikas vairumtirdzniecību, dažādu ūdens, kanalizācijas, mājsaimniecības sistēmu, būvmašīnu vairumtirdzniecību. Uzņēmums arī darbojas arhitektūras un projektēšanas sfērā, liecina Uzņēmuma reģistra apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Uzņēmuma direktors ir Jānis Brinkmanis, direktora vietnieks - Andris Strīķis. "Metāla būvju sistēmas" dalībnieki ir SIA "Biznesa konsultāciju serviss", kurai pieder 30% daļas, 50% daļu īpašnieks ir Brinkmanis, bet 20% pieder SIA "MG Arhitekti".

"Biznesa konsultāciju serviss" nodarbojas ar darbībām ar nekustamo īpašumu, naudas starpniecību, izdevējdarbību, uzņēmuma daļu īpašnieki ir Aleksandrs Dorofeikovs, Lidija Potjomkina, Vladimirs Solomatins, kā arī Strīķis. "MG Arhitekti" nodarbojas ar dažādu ar būvniecību saistītu darbu veikšanu, uzņēmuma dalībnieki ir Guntis Grabovskis, Juris Mitenbergs, kā arī Brinkmanis.

Paredzēts, ka galīgais lēmums par lielās halles izvēli tiks pieņemts rīcības komitejas sēdē pēc nedēļas, kad tiks izvērtēti SIA "Multihalle" un Somijas kompānijas "JHC Arena Holding Oy Ltd." (JHC) projekts, ASV kompānijas "IMS Studio 6" projekts, kā arī "Metāla būvju sistēmas" pārstāvētās ārvalstu uzņēmēju grupas priekšlikums.

Nedēļas laikā "Multihalle" un JHC, "IMS Studio 6" jāsniedz informācija par atlaidēm, ko potenciālie multifunkcionālās halles projekta īstenotāji gaida no valsts, kā arī nosacījumi 2006.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanai lielajā hallē.

Uzņēmējiem, kas vēlas būvēt multifunkcionālo halli, rīcības komiteja arī jāinformē par gatavību izveidot akreditīvu vai depozītu, kuru apmērs tiktu noteikts procentuāli pret halles būvniecībā investējamo līdzekļu summu, hokeja čempionāta norises garantēšanai.

Par vērienīgā sporta pasākuma organizēšanu atbildīgās amatpersonas vēlas uzzināt "Multihalle" un JHC, kā arī "IMS Studio 6" aplēses par halles ieguldījumu Rīgas pilsētas infrastruktūrā.

Rīcības komiteja uzklausījusi SIA "Hokejs 2006" sagatavoto prezentāciju, kurā tika izklāstīti darbības priekšlikumi, kuri veicami čempionāta sagatavošanas gaitā un tā norises laikā, ievērojot Starptautiskās ledus hokeja federācijas direktīvas un nosacījumus. Latvijas Hokeja federācijai uzdots sagatavot un iesniegt izskatīšanai sadarbības līguma projektu.

2002.gada maijā Latvijas Hokeja federācijai jāsniedz ziņojums Starptautiskajai hokeja federācijai par projekta īstenotāju un zemes gabala izvēli.

Iepriekšējā rīcības komitejas sēdē šā gada 8.martā, izskatot priekšlikumus 2006.gada pasaules hokeja čempionāta mazās halles izvietošanai, par ekonomiski izdevīgāko risinājumu tika atzīta "Skonto" olimpiskās halles piemērošana šim mērķim.

Šā gada 3.janvārī rīcības komiteja par piemērotāko vietu lielajai hallei atzina bijušo hipodroma teritoriju - laukumu Skanstes un Grostonas ielas krustojumā.

Pasaules čempionāts hokejā 2006.gadā notiks Rīgā, un tā vajadzībām Rīgā jāuzceļ divas ledus halles ar 6000 un 12 000 skatītāju vietu. Atbilstoši starptautiskajiem standartiem, ņemot vērā drošības un transporta plūsmu jautājumu, mazā halle nedrīkstētu atrasties tuvu lielajai.

Savus projektus lielās halles projektiem prezentējuši Ojāram Kehrim, Ivaram Kalvišķim, Guntim Indriksonam un Kirovam Lipmanam piederošā "Multihalle" kopā ar Somijas kompāniju JHC, kā arī ASV kompānija "IMS Studio 6".

JHC projekts, kura izstrāde pilnībā tiks noslēgta pēc pusotra mēneša, paredz multifunkcionālas halles ar 12 000 skatītāju vietu būvniecību, arēnas izmaksas būtu 30 - 35 miljoni eiro (16,83-19,635 miljoni latu). Projekts iecerēts kā privāta iniciatīva, kuru valsts varētu atbalstīt ar nepieciešamās zemes iegādes un nodokļu atlaidēm.

Savukārt "IMS Studio 6" pieteica savu kandidatūru hokeja halles celtniecībai Rīgā, šajā projektā piedāvājot investēt līdz 400 miljoniem ASV dolāru jeb ap 255,6 miljoniem latu. "IMS Studio 6", realizējot šo projektu, strādātu pēc BOT principa, kas nozīmē uzcelt, darboties un pārnest līdzekļus. Pēc šī principa Rīgas halles projektam būtu nepieciešams aptuveni 15 gadu amortizācijas periods, kurā tiktu atpelnītas ieguldītās investīcijas, bet vēl nākamajos aptuveni 15 gados no kompleksa gūtu peļņu.

JHC vadītājs Harri Harkimo atzina, ka Rīgā varētu būt tikai viena multifunkcionāla halle. Savukārt Latvijas Hokeja federācijas valdes loceklis, ekonomikas ministrs, rīcības komitejas loceklis Aigars Kalvītis sola, ka Latvijas Hokeja federācija nekādā gadījumā neizvēlēsies projekta īstenotāju bez stingrām garantijām, ka halle tiks uzbūvēta.

Kā solīja valdības pārstāvis, netiks pieļauta situācija, kurā nokļuva Čehija, kas ieguva tiesības 2003.gadā rīkot pasaules hokeja čempionātu, bet vēlāk nespēja izpildīt saistības un čempionāts tika pārcelts uz Somiju.

Kā ziņots, rīcības komiteju 2006.gada pasaules čempionāta hokejā organizēšanai 2001.gada 15.oktobrī izveidoja valdība. Atbildīgo institūciju vada Ministru prezidents.

Komitejā iekļauti finansu ministrs Gundars Bērziņš, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, ekonomikas ministrs, Rīgas domes, Latvijas Hokeja federācijas, AS "Aldaris", SIA "Invest Rīga", SIA "Birojs 2000" un Sporta pārvaldes vadītāji. Rīcības komiteja pilnvarota parakstīt visus dokumentus, kas saistīti ar 2006.gada pasaules čempionāta hokejā organizēšanu.

Pērn 15.oktobrī Starptautiskās hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels un federācijas ģenerālsekretārs Jans Ake Advinsons ar Latvijas Ministru prezidentu, Rīgas domes priekšsēdētāju Gundaru Bojāru un Latvijas Hokeja federācijas prezidentu Kirovu Lipmanu parakstīja priekšlīgumu par 2006.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā.

Pirms līguma parakstīšanas jautājumu par 2006.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā ārkārtas sēdē izskatīja valdība, oficiāli izveidojot čempionāta rīcības komiteju, kā arī akceptējot priekšlīgumu.

Priekšlīgumā Latvija atzīst Starptautiskās hokeja federācijas tiesības uz pasaules čempionātu organizēšanu, kā arī federācijas komerciālo partneru "CWL" ekskluzīvās tiesības uz reklāmu, televīziju, tirdzniecību un internetu saistībā ar pasākumu. Latvija uzņemas uzbūvēt jaunu hokeja halli ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms pasākuma, 2003.gada janvārī jābūt izvēlētai čempionāta norises vietai un 2003.gada aprīlī jāsagatavo ziņojums par projekta izpildi, kas tiks parakstīts 2004.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!