Foto: Shutterstock

Kustība Iespējamā misija, kas jau desmito gadu gatavo jaunos skolotājus, apturējusi jaunu dalībnieku uzņemšanu, jo trūkst aptuveni 93 000 eiro programmas turpināšanai. Organizācija šajā jautājumā cer uz valdības atbalstu, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Kā naudas trūkuma iemests tiek minēta nodokļu reforma, kas nemotivē uzņēmējus ziedot, bet tieši tas ir šīs iniciatīvas finansējuma avots.

Kā raksta laikraksts, šobrīd visas cerības esot uz valdības atbalstu, bet par to vēl skaidras atbildes nav.

Sarunas ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) jau notikušas – IZM ir informēta par situāciju, iztrūkstošo summu, un tiek meklēts risinājums. Tuvākajā laikā šo jautājumu plānots aktualizēt Ministru kabinetā.

Organizācija cer, ka šoruden varēs uzņemt jaunos dalībniekus, neradot pārrāvumu misijas darbībā.

Laikraksts atgādina, ka "Iespējamās misijas" aktīvisti jau šā gada maijā publiski darīja zināmu, ka uzņēmēji vairs nav ieinteresēti nodarboties ar labdarību.

Ja iepriekš komersants ziedojot saņēma ieņēmuma nodokļa atvieglojumus 85% apjomā no dāvinātās summas, tad šobrīd, ja uzņēmums visu peļņu iegulda savā attīstībā, tam nav jāmaksā nodoklis. Tāpēc zūd labdarības motivācija, summas sarūk, līdz ar to ir apdraudēta tālāka programmas pastāvēšana.

Tas licis pieņemt valdei lēmumu – atlikt 16 jauno dalībnieku "iesaukumu", laikrakstam skaidrojusi "Iespējamās misijas" direktore Edīte Millere, piebilstot, ka tajā pašā laikā darbs ar iepriekšējā gadā uzņemtajiem 20 jaunajiem pedagogiem tiek turpināts.

Vaicāta par vienam dalībniekam nepieciešamo finansējumu, viņa norāda, ka tie ir 5000 eiro gadā. Šī summa tiek tērēta gan intensīvās mācību programmas, tostarp pedagoģijas pamatprasmju, apguvei, gan stipendijām – 200 eiro mēnesī, ko misijas dalībnieki, kas pamatā ir augstskolu pēdējo kursu studenti, saņem vēl klāt pie algas skolā.

Priecējot, ka maijā izziņotā "trauksme" sasniegusi dzirdīgas ausis un daudzas privātpersonas ziedojušas. Lai arī nelielas summas – 10 līdz 15 eiro, tas devis savu artavu un izdevies savākt 8000 eiro. Diemžēl ar to nepietiek, lai uzņemtu jaunus dalībniekus, raksta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!