Iespējamās opozīcijas partiju līderi Jānis Jurkāns un Andris Šķēle skeptiski vērtē četru labējo partiju vienošanos par kopīgas valdības veidošanu un pauž pārliecību par šādas valdības īslaicību.
Opozīcijas partijas noskaņotas skeptiski

"Tā noteikti varētu būt pati īsākā valdība Latvijas vēsturē," sacīja Tautas partijas priekšsēdētājs Šķēle. Savukārt apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" līderis Jurkāns žurnālistiem pauda pārliecību, ka iespējamā jaunā valdība varētu nostrādāt līdz jaunajam gadam.

Šķēle uzsvēra, ka jau valdības veidošanas process liecinot par topošās valdības iekšējām pretrunām un nestabilitāti. "Redzams, cik lielās mokās šī koalīcija ir sastutēta un to nevieno ideoloģiski principi. Tā ir piepirkta un sastutēta tikai ar amatiem, un jau no paša sākuma ir skaidrs, ka šī ir uz amatiem piepirkta valdība," sacīja Šķēle.

Arī Jurkāns norādīja uz iespējamās koalīcijas partneru iekšējām nesaskaņām, kā arī uzsvēra, ka "[Einars] Repše kā politiķis un kā cilvēks nav spējīgs vadīt valsti, tāpēc ka viņš to neprot. Par to liecina valdības veidošanas priekšdarbi, kas arī apliecina to, ka viņam nav autoritātes".

Jurkāns ironizēja par valdības veidošanas procesā vairākkārt mainītajiem "variantiem A, B ,C" un norādīja uz Zaļo un zemnieku savienības (LPP) un Latvijas Pirmās partijas (LPP) biežo viedokļu maiņu. Vērtējot LPP rīcību, piekāpjoties ZZS izvirzītajām prasībām, Jurkāns ironiski norādīja uz LPP akcentētajām kristīgajām vērtībām, sakot, ka "viņi ir griezuši visus četrus vaigus Ingrīdai Ūdrei, un tā tik mauc".

Jurkāns arī apšaubīja, ka pirmdienas četru partiju vienošanās nozīmē reālu jaunas koalīcijas izveidošanu. "Tas, ka "zaļie" piekrita šādam izkārtojumam šodien plkst.13, nenozīmē, ka rīt plkst.9 viņiem nebūs cits viedoklis," sacīja PCTVL līderis, pieļaujot, ka ZZS atbalstījuši šādas koalīcijas izveidi tikai tāpēc, ka vēlas atbalstu Ūdres kandidatūrai Saeimas priekšsēdētaja amatā.

Viņš norādīja, ka galvenais ZZS nosacījums bija neļaut LPP pārzināt privatizācijas jautājumus, taču par šo jautājumu valdības veidotāji vēl joprojām nav vienojušies.

Jurkāns arī atkārtoti pauda pārliecību, ka pēc, viņaprāt, gaidāmās jaunās valdības krišanas Ministru kabinetu veidos PCTVL. Jurkāns uzsvēra, ka nekādā gadījumā nepiekritīs strādāt Repšes vadītā valdībā. "Mēs noteikti varētu strādāt koalīcijā ar "Jauno laiku", taču nekādā gadījumā nepiekristu strādāt valdībā, kuru vada Repše," viņš sacīja.

Jāatgādina, ka "Jaunais laiks", LPP, ZZS un "tēvzemieši" pirmdien beidzot vienojās par kopīgas valdības veidošanu, atstājot opozīcijā Tautas partiju un PCTVL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!