Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) otrdien valdes sēdē vērtēs Einara Repšes valdības pirmajās simts dienās paveikto veselības aprūpes sfēras sakārtošanā un lems par nepieciešamību rīkot jaunas protesta akcijas.
Arodbiedrības priekšsēdētāja Ruta Vīksna BNS informēja, ka apmēram simt mediķu no visas Latvijas nākamnedēļ izsvērs iesākto veselības aprūpes reformu un tās ietekmi uz mediķu atalgojuma lielumu un samaksas aprēķināšanas sistēmu. Tāpat arodbiedrības aktīvisti paudīs savu nostāju par valdības kavēšanos izstrādāt mediķu iepriekš pieprasītos normatīvos aktus - noteikumus par normālo saīsināto darba laiku, darba algas aprēķināšanas kārtību un citus.

Vīksna sacīja, ka lielai daļai mediķu nav saprotama veselības ministra Āra Audera "pārliekā aizraušanās" ar obligātās apdrošināšanas ieviešanu, atstājot novārtā mediķu pagājušā gada streika prasību izpildi. Tomēr Vīksna pauda gandarījumu ar valdības lēmumu no gada vidus veselības aprūpes sfērai piešķirt papildu līdzekļus 102 miljonu latu apjomā, kas ļaušot būtiski palielināt medicīnas darbinieku algas.

Taču vienlaikus arodbiedrības vadītāja atzina, ka "ar lielu naudu vien nepietiek. Nepieciešams sakārtot algu aprēķināšanas kārtību, lai mediķiem paredzēto naudu slimnīcu direktori nevarētu izmantot citiem mērķiem, kā tas iepriekš dažkārt noticis," viņa teica.

Mediķi jau iepriekš vairākkārt lūguši gan Repšem, gan Auderam izskaidrot iepriekšējās valdības iesākto normatīvo aktu virzību un nostādni par mediķu atalgošanas sistēmu, taču atbildējis esot tikai Auders, kurš iepriekš savu padomnieku un pašreizējo ministrijas valsts sekretāru Uldi Līkopu sūtīja uz arodbiedrības domes sēdi izskaidrot situāciju.

Otrdien mediķi izvērtēs ar iespēju starp arodbiedrību un Veselības ministriju noslēgt līgumu, "lai varētu redzēt, kas par ko ir atbildīgs, līdz kādam termiņam prasības jāpilda. Lai zinātu, kurai amatpersonai prasīt skaidrojumu par kādu neizdarību". Iepriekš atbalstu šādam līgumam pauda arī Līkops.

BNS jau vēstīja, ka LVSADA, kā arī Medmāsu arodapvienība iepriekš pauda sašutumu par jaunās valdības neieinteresētību veselības darbinieku problēmu risināšanā.

Pagājušajā gadā Latvijā norisinājās trīs mediķu streiki, kuros kopumā piedalījās vairāk nekā 13 tūkstoši veselības un sociālo darbinieku. Viņi pieprasīja paaugstināt algas, palielināt finansējumu veselības aprūpei un mediķiem noteikt saīsināto normālo darba laiku. Iepriekšējā valdība sāka pildīt mediķu prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!