Foto: LETA
Covid-19 uzliesmojuma gadījumā šā gada rudenī un tā rezultātā ieviesto epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ valsts plāno nodrošināt algu subsīdijas darba ņēmējiem, kā arī atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai uzņēmumiem. Abas programmas budžetam izmaksātu 210 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrija (EM) sagatavojusi un saskaņošanai nodevusi noteikumu projektus par plānoto atbalstu Covid-19 ierobežojumu gadījumā rudenī. Ministrija atbalsta pasākumus aprēķinājusi uz laika periodu no šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 28. februārim, kad, iespējams, varētu būs spēkā ar Covid-19 izplatības mazināšanu ieviestie epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Noteikumu projekts par algu subsīdijas atbalsta sniegšanu nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 krīzes apstākļos paredz, ka atbalsts algu subsīdijām tiks veidots uz līdzvērtīgiem nosacījumiem, kāds tas bija iepriekš. Algu subsīdiju atbalsta nodrošināšanai kopumā nepieciešami aptuveni 41,5 miljoni eiro.

Savukārt noteikumu projekts par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai paredz, ka atbalstu piešķirs uzņēmumam apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai mazinātu Covid-19 krīzes izraisītās sekas un pēkšņas likviditātes trūkumu.

Šīs atbalsta programmas īstenošanai no valsts budžeta līdzekļiem būtu nepieciešami aptuveni 170 miljoni eiro.

Abi ministrijas izstrādātie noteikumu projekti paredz nosacījumus atbalsta saņemšanai, atbalsta pieprasīšanas un saņemšanas kārtību, tā apmēru un periodu, kā arī gadījumus, kādos atbalsts netiek sniegts.

"Ņemot vērā Veselības ministrijas izstrādātās prognozes Covid-19 infekcijas izplatības vilnim 2022. gada rudenī, kā arī esošo ekonomisko situāciju, kuras ietekmē saimnieciskās darbības veicējiem var nebūt uzkrājumi jauna Covid-19 infekcijas saimnieciskās darbības ierobežojumu pārvarēšanai, ir būtiski jau laikus no valsts puses izstrādāt atbalsta risinājumus, lai pēc iespējas ātrāk iestājoties noteiktiem ierobežojumiem, tiktu ieviesti mērķorientēti atbalsta risinājumi ekonomiskās aprites noturēšanai un saimnieciskās darbības atjaunošanai pēc Covid-19 infekcijas ierobežojumu atcelšanas," pauž EM.

Jau vēstīts, ka 2021. gadā Covid-19 ierobežojumu mīkstinošiem pasākumiem valsts no budžeta novirzīja divus miljardus eiro.

Visvairāk līdzekļu tika piešķirti Finanšu ministrijai un Labklājības ministrijai, lai nodrošinātu valsts atbalsta programmas Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem, tostarp dīkstāves pabalstiem, algu subsīdijām, uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai u.c. pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!