Saeimas deputāta Vladimira Buzajeva (PCTVL) iesniegums ģenerālprokuroram Jānim Maizītim ar lūgumu pārbaudīt, vai deputātam piederošajā mājas lapā netiek slavināts genocīds, pārsūtīts izskatīšanai Drošības policijā (DP), informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Atklātu vēstuli ģenerālprokuroram Buzajevs iesniedza 1.jūlijā.

Deputāts vēstulē norādījis, ka uzskata - 1.jūlijā spēkā stājušies grozījumi Krimināllikumā, kas papildina likumprojektu ar pantu par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma attaisnošanu, ir vispārīgi un nesasniedz grozījumu mērķi - Latvijas iekšējās likumdošanas saskaņošanu ar Eiropas Savienības (ES) normatīviem.

Buzajevs norāda, ka, bažījoties par iespējamo likuma panta paplašinātu interpretāciju, iesniedzis priekšlikumus grozījumiem, tos izskatot Saeimā, kuri tikuši noraidīti.

"Aizstāvot šo priekšlikumu, es [Saeimas] debašu laikā piedāvāju veikt eksperimentu uz sevis, ar kura rezultātiem vēlos Jūs iepazīstināt. Konkrēti, man piederošajā interneta mājaslapā "www.shtab.lv" es no 1.jūlija izvietoju rakstu "Noliedzu un slavinu", kurā paudu savu viedokli par tā saucamo komunistisko genocīdu, kura pastāvēšanu, vismaz Latvijas teritorijā, es noliedzu. Savukārt salīdzinājums starp no 1940.gada līdz 1990.gadam Latvijas teritorijā pastāvošo komunistisko režīmu ar pašreizējo pseidodemokrātiju nāk par labu tikai pirmajam," vēstulē norāda Buzajevs un lūdz pārbaudīt, vai viņa mājaslapas publikācijas saturs ir noziedzīgs no Krimināllikuma viedokļa.

Saeima 21.maijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Krimināllikumā, kas paredz noteikt kriminālatbildību par genocīda, nozieguma pret cilvēci vai kara nozieguma attaisnošanu.

Par noziegumu pret cilvēci, tas ir, par darbību, kas veikta kā daļa no plaša vai sistemātiska uzbrukuma civiliedzīvotājiem un izpaudusies kā slepkavība, iznīcināšana, paverdzināšana, deportēšana vai piespiedu pārvietošana, prettiesiska brīvības atņemšana vai ierobežošana, spīdzināšana, izvarošana, personas iesaistīšana seksuālā verdzībā, piespiešana nodarboties ar prostitūciju, piespiedu apaugļošana vai sterilizēšana vai cita līdzīgas smaguma pakāpes seksuāla vardarbība, aparteīds, jebkuras cilvēku grupas vai savienības vajāšana, pamatojoties uz politisko, rasu, nacionālo, etnisko, kultūras, reliģijas vai dzimuma piederību vai citiem iemesliem, kas starptautiskajās tiesībās atzīti par nepieļaujamiem, saistībā ar jebkuru darbību, kas norādīta šajā pantā, vai genocīdu, vai kara noziegumu, vai citāda Latvijas Republikai saistošajās starptautiskajās tiesībās paredzēta darbība, kas rada smagas fiziskas vai psihiskas ciešanas, sodīs ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 20 gadiem.

Savukārt par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!