Lai pēc Latvijas pievienošanās Šengenas līgumam varētu veikt riska analīzi par ārzemniekiem, kas uzturas valstī, iespējams, jau martā tūristu mītnēs izmitinātajiem ārzemniekiem būs jāaizpilda deklarācijas, informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Ekonomikas ministrijas (EM) speciālisti skaidro, ka jau 2006.gada 16.februārī veica grozījumus Tūrisma likumā, kas nosaka, ka komersanti un saimnieciskās darbības veicēji nodrošina, ka tūristu mītnēs izmitinātie ārzemnieki personīgi aizpilda un paraksta deklarācijas veidlapu un pierāda savu identitāti, uzrādot derīgu, identitāti apliecinošu dokumentu.

Tas nozīmē, ka tūristu mītnēs visiem ārzemniekiem - gan ES dalībvalstu iedzīvotājiem, gan pārējiem - būs jāaizpilda deklarācijas veidlapas un ziņu patiesums jāapliecina ar parakstu. Uz Latvijas iedzīvotājiem tas neattieksies.

Savukārt viesnīcām šīs ziņas būs jānodod Valsts policijai. Atbilstoši Šengenas konvencijai ir paredzēti arī izņēmumi - bērniem, laulātajiem un tūristu grupas dalībniekiem. Šāda kārtība ir ieviesta visās valstīs, kuras jau ir pievienojušās Šengenas konvencijai, kā arī dažās ES dalībvalstīs, kuras vēl nav pievienojušās, piemēram, Igaunijā.

2006.gadā veiktie grozījumi Tūrisma likumā noteica arī to, ka ārzemnieka deklarācijas veidlapas paraugu, tās aizpildīšanas, parakstīšanas un uzglabāšanas kārtību un termiņu, kā arī kārtību, kādā to nodod tiesībaizsardzības iestādēm, nosaka Ministru kabinets (MK).

Lai izstrādātu atbilstošo MK noteikumu projektu, EM 2006.gada 10.aprīlī izveidoja darba grupu, kurā piedalījās arī tūristu mītnes pārstāvošās sabiedriskās organizācijas - Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Lauku tūrisma mītņu asociācija "Lauku ceļotājs". MK noteikumu projekts tika izstrādāts un izsludināts saskaņošanai valsts sekretāru sanāksmē 2006.gada 19.oktobrī.

"Noteikumu projektā esam ņēmuši vērā tūristu mītņu vēlmes, ciktāl tās nav pretrunā ar Šengenas konvenciju un citiem normatīvajiem aktiem, lai deklarāciju veidlapu aizpildīšana, uzglabāšana un nodošana būtu pēc iespējas vienkāršāka," saka EM speciālisti.

MK noteikumu projekts paredz dalītu atbildību - tūristu mītnes nodrošina, ka pie viņiem ir šīs veidlapas un ārzemnieki tās aizpilda un paraksta, savukārt ziņu saņemšana būs jānodrošina Valsts policijas teritoriālajām iestādēm.

Noteikumu projekts paredz arī atšķirīgu ziņu nodošanas kārtību - līdz Eiropas Padomes (EP) lēmuma par robežkontroles atcelšanu uz Eiropas Savienības iekšējām robežām spēkā stāšanas brīdim deklarācijas veidlapas tiks uzglabātas tūristu mītnē un uzrādītas pēc pieprasījuma.

Savukārt pēc EP lēmuma spēkā stāšanās tūristu mītnēm ziņas būs jānodod Valsts policijas teritoriālajai iestādei 24 stundu laikā elektroniskā vai rakstiskā veidā, kā tūristu mītne būs vienojusies ar VP teritoriālo iestādi.

To, ka uzkrāt informāciju par viesnīcās izmitinātajiem ārzemniekiem būs obligāta prasība, paredz Šengenas konvencijas normas.

MK noteikumu projekts jau ir saskaņots gan ar citām institūcijām, gan Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju un līdz 2007.gada 12.februārim tiks iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!