Jau šogad par 20% varētu palielināties augstskolu pasniedzēju algas, kas turpmāk gadā no valsts budžeta papildus prasīs gandrīz 640 000 latu.
Palielinās algas augstskolu pasniedzējiem

Saskaņā ar Izglītības attīstības koncepciju 2002. - 2005.gadam, kas nosaka akadēmiskā personāla darba samaksas sistēmas sakārtošanu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas par 20% palielināt akadēmiskā un administratīvā personāla (izņemot profesoru) zemākās mēneša algas, pastāstīja valdības Komunikāciju departamentā.

Līdz ar grozījumu pedagogu darba samaksas noteikumos stāšanos spēkā profesora alga nepaaugstināsies un saglabāsies 420 latu apjomā, rektora alga pieaugs no 200 līdz 240 latiem, prorektora - no 188 līdz 226 latiem, asociētā profesora alga pieaugs no 175 latiem līdz 210 latiem, dekāna alga - no 163 līdz 195 latiem, docenta alga - no 150 līdz 180 latiem, katedras vadītāja - no 138 līdz 168 latiem, prodekāna - no 125 līdz 152 latiem, lektora - no 115 līdz 136 latiem, asistenta - no 102 līdz 120 latiem, BNS informēja Izglītības politikas departamenta direktora vietnieks Mareks Gruškevics.

Algu paaugstināšanai katru gadu no valsts budžeta būs nepieciešams atvēlēt aptuveni 638 000 latu, BNS pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas preses sekretārs Artis Jurkevics.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns pastāstīja, ka "ir pilnīgi reāli tas, ka algas paaugstinās", kaut arī par to ceturtdien vēl esot jālemj Saeimai, kas skatīs grozījumus šā gada budžetā.

Izglītības un zinātnes ministra amata kandidāts Kārlis Šadurskis sacīja, ka šis jautājums ir ļoti aktuāls un tas jārisina diezgan ātri. "Profesūra ir novecojusi, bet jaunos speciālistus ar tik mazu atalgojumu ir grūti piesaistīt," klāstīja Šadurskis.

Viņš arī uzskata, ka problēmas risināšanai būtu nepieciešams palielināt zinātnes finansējumu, daudz efektīvāk būtu jāizmanto arī pieejamās investīcijas.

Pedagogu darba samaksas noteikumu grozījumu projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 24.oktobrī. Jurkevics sacīja - tā kā nav pamata uzskatīt, ka valdība šo IZM iesniegto projektu par grozījumiem "Pedagogu darba samaksas noteikumos" noraidīs, tad paralēli to skatīšanai Ministru kabinetā Saeima ceturtdien pēdējā plenārsēdē, izskatot grozījumus budžetā, lems par budžeta līdzekļu atvēlēšanu šā IZM iesniegtā projekta īstenošanai. Nākamā valdības sēde paredzēta 5.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!