Lai arī otrdien pedagogu piketa laikā konstruktīvs risinājums atalgojumu sistēmas sakārtošanai netika rasts, iespējams, pedagogu algas varētu tikt "iesaldētas", sedzot tikai inflāciju 10% apmērā.
Tā otrdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP) norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš. Tikšanās notika pirms pedagogu piketa pie valdības ēkas.

Tas nozīmē, ka varētu tikt apdraudēta arī plānotā piemaksa 60 latu apmērā no nākamā gada 1.septembra, norādīja Krastiņš. Vairāki simti pedagogu, kas pulcējušies piketā, pauda sašutumu par zemajām algām un nenovērtēto darbu.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Tatjana Koķe skaidroja, ka IZM cīnīsies, lai pedagogu atalgojums netiktu "iesaldēts", taču papildu līdzekļu solīšana pagaidām būtu bezatbildīga.

Arī Krastiņš apgalvoja, ka sarunas un diskusijas tiks turpinātas, taču pedagogu prasītie 60 lati no 1.janvāra vai piecu papildu stundu apmaksa pagaidām ir "uz lielas jautājuma zīmes". Lai gan IZM kā priekšlikumu pedagogiem piedāvā ar 2008.gada 1.septembri piemaksāt grafikā paredzētos 60 latus, kā arī 82 latus par papildu apmaksātajām piecām stundām. Kopā pielikums no 2008.gada 1.septembra varētu būt 142 lati, norādīts paziņojumā, ko IZM dalīja arī piketējošajiem pedagogiem.

Daudzi pedagogi gan iestājas par to, lai piemaksas tiktu piešķirtas gada sākumā, proti, no 1.janvāra, nevis no 1.septembra.

Optimāls risinājums, kas apmierinātu abas puses - gan valdību, gan skolotājus, pagaidām tā arī nav rasts. Kā viena, tā otra puse ir gatava sarunām un diskusijām, lai problēmu atrisinātu. Tikmēr paši skolotāji apgalvo: ja situācija drīzumā netiks atrisināta, skolās vairs nebūs, kas strādā, jo jaunie skolotāji uz skolu strādāt nenāk, bet vecie "noveco".

Jau vēstīts, ka iepretim MK ēkai otrdien bija pulcējušies aptuveni 600 skolotāju no visiem Latvijas rajoniem, kuri piketā pauda sašutumu par pedagogu nenovērtēto darbu un zemo atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!