Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja Priekšlikumu un sūdzību likumu, kas nosaka iedzīvotāju priekšlikumu, sūdzību un jautājumu izskatīšanas un atbilžu sniegšanas kartību, cita starpā paredzot, ka valsts iestādes varēs pēc būtības neatbildēt uz "klaji aizskarošiem", izaicinošiem, nesalasāmiem un nesaprotamiem iesniegumiem.
Saskaņā ar jauno likumu visiem iesniegumiem jābūt parakstītiem, tajos jābūt minētam iesniedzēja vārdam, uzvārdam, adresei, kā arī citām ziņām, kas palīdzētu ar viņu sazināties.

Likums paredz, ka iestāde uz iesniegumiem atbildi pēc būtības sniedz "saprātīgā termiņā", ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi.

Iestāde būs tiesīga atstāt iesniegumu bez izskatīšanas, ja tajā nav norādīts vismaz iesnieguma iesniedzējs (fiziskajai personai – vārds, uzvārds un dzīvesvieta vai citas ziņas, kas palīdz ar to sazināties; juridiskajai personai – nosaukums un juridiskā adrese, iesniegums nav parakstīts, teksts nav salasāms un saprotams vai tā saturs "ir klaji aizskarošs un izaicinošs".

Likums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!