Foto: F64
Šogad aprit 25 gadi kopš Baltijas ceļa – unikālas un mierīgas masu demonstrācijas, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometrus garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar portālu "Delfi" visās trīs Baltijas valstīs apkopos atmiņu stāstus, lai nodrošinātu, ka tie tiktu saglabāti nākamajām paaudzēm un kļūtu pieejami gan virtuālā vidē, gan muzeju un bibliotēku kolekcijās. Tāpat ikviens aicināts reģistrēties virtuālajā  Baltijas ceļa kartē.

Izmantojot "Baltijas ceļa stāstu" formu, cilvēki aicināti fiksēt savu Baltijas ceļa pieredzi, sajūtas un piedzīvoto rakstiski. Ja iespējams, pievienojot arī ieskenētas tā laika fotogrāfijas. Izstāstīt savu stāstu iespējams līdz 2014.gada 30.oktobrim un to var iesniegt šajā mājaslapā vai sūti uz e-pastu: info@thebalticway.eu vai arī pa pastu UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai, adrese: Pils laukums 4–206, Rīga, LV-1050.

Baltijas ceļš ieviesa nozīmīgas izmaiņas pasaules vēsturē. Tas bija iespējams vienīgi caur cilvēku vienotību un kopīgu paļāvību, kuru pauda ikviens cilvēks kopējā mērķa sasniegšanai. Iespaidīgais nevardarbīga protesta un solidaritātes paušanas akts kļuva par miera kultūras dzīvu piemēru, nodrošinot pieeju informācijai un novedot pie līguma slepeno papildprotokolu un tā parakstīšanas seku pasaules vēsturē atzīšanas. Tas palielināja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nacionālās pašnoteikšanās iespējas un veicināja demokrātisko kustību darbību Padomju Savienības teritorijā. Trīs Baltijas valstis veiksmīgi atjaunoja savu brīvību mierīgā ceļā, radot precedentu, kuram sekoja, un cerams, arī sekos, citas valstis – cilvēcīguma uzvaru par totalitārismu.

Baltijas ceļš bija fenomens, kurš parādīja, kā trīs mazas valstis – trīs Baltijas valstis, neskatoties uz nāciju dažādību, radīja starpkultūru garīgo vienotību kā valstu iekšienē, tā arī starp valstīm kopējā mērķa sasniegšanas vārdā – pārvarēt Otrā pasaules kara sekas un iznīcināt totalitāro režīmu. Baltijas ceļš ir vēsturisks simbols, kas dzīvo cilvēces kolektīvajā atmiņā, veicinot sapratni par solidaritātes un vārda brīvības nozīmi un vērtībām.

2009. gada jūlijā programmas "Pasaules atmiņa" Starptautiskā ekspertu komiteja pieņēma lēmumu iekļaut šo triju Baltijas valstu kopīgo nomināciju "Pasaules atmiņas" starptautiskajā reģistrā. Vairāk par to: www.balticway.net

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!