Foto: F64
Sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS aptauja "Attieksme pret Valsts policiju" liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ievērojami augusi Latvijas iedzīvotāju drošības sajūta.

Jaunākās aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāju uzticība Valsts policijai (VP) ir augusi. Pēdējā gadā VP palīdzību lūguši 17% Latvijas iedzīvotāju. Tas ir par procentpunktu vairāk nekā uzrādīja pagājušā gada aptauja. Visbiežāk cilvēki policijā vērsušies, lai ziņotu par pret sevi vērstu likumpārkāpumu. Nākamie izplatītākie gadījumi, kad cilvēki meklējuši palīdzību, ir bijusi vēlme saņemt konsultāciju par konkrētas problēmas risināšanu un informēšana par iespējamu likumpārkāpumu.

No visiem cilvēkiem, kuri pēdējā gada laikā piedzīvojuši pret sevi vērstu noziedzīgu nodarījumu, policijā vērsušies 76%. Savukārt gadu iepriekš likumsargu palīdzību meklēja par 7% mazāk iedzīvotāju nekā šogad – vien 69%. Ņemot vērā šo tendenci, SKDS direktors Arnis Kaktiņš norādīja: "Varam izvirzīt pieņēmumu, ka gadījumi, kad lietas nenonāk policijā, samazinās."

Tāpat pētījumā tika noskaidrots, ka iedzīvotāji savā dzīvesvietā jūtas drošāk nekā aizvadītajos gados. Uz jautājumu, kurā bija jānoliedz vai jāapstiprina apgalvojums "Savā dzīvesvietā un tās apkārtnē es jūtos droši", 52% iedzīvotāju snieguši atbildi "drīzāk piekrītu", 22% - "pilnībā piekrītu", 16% - "drīzāk nepiekrītu", bet 5% - "nemaz nepiekrītu". Savukārt pērnajā gadā uz šo pašu jautājumu ar "drīzāk piekrītu" atbildējuši par 5% mazāk iedzīvotāju nekā šogad, bet pilnībā šim apgalvojumam piekrituši par 9% mazāk iedzīvotāju.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, vairāk cilvēku zina, kā uz nozieguma vietu izsaukt VP. Par šīm iespējām ir informēti 92% Latvijas iedzīvotāju.

Tiesa gan, arvien ir rādītāji, kas jāuzlabo. VP priekšnieks Ints Ķuzis uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji ir priviliģēti dzīvot salīdzinoši drošā valstī. Tomēr aizvien 70-80% iedzīvotāju jūt bažas, ka viņi varētu ciest no noziedzīga nodarījuma. Tāpēc ļoti liela uzmanība šobrīd un arī turpmāk tiks pievērsta iedzīvotāju informēšanai. "Pētījums pierāda, ka Latvijas iedzīvotāji jūtas drošāk, kad uz ielas redz policijas auto. Diemžēl ierobežoto resursu dēļ mēs nevaram nodrošināt, lai uz katras ielas būtu ekipāža. Tāpēc stiprināsim iespējas reaģēt uz izsaukumiem, un arī turpmāk pastiprinātu uzmanību pievērsīsim likumpārkāpumu prevencijai."

SKDS aptauja tika veikta no šā gada 15. līdz 25. janvārim. Kopumā aptaujāti 1005 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja tika veikta respondentu dzīvesvietās pēc nejaušas atlases principa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!