Foto: LETA
Arvien turpina pieaugt nelikumīgu darbību skaits, kas saistītas ar energoresursiem un enerģijas infrastruktūras bojāšanu, trešdien ziņo „Dienas bizness”. Piemēram, kabeļu zādzību skaits pieaudzis dramatiski – no 115 gadījumiem visā 2008.gadā līdz 207 gadījumiem šā gada pirmajā pusgadā.

Zādzību skaita pieaugums tiek skaidrots ar ekonomisko situāciju valstī un krāsaino metālu cenu, kas veicina zagļu interesi. Tāpat „Latvenergo" uztrauc trešo personu nodarītie bojājumi - rokot tiek sarauti kabeļi vai, zāģējot kokus, tie tiek iegāzti līnijās. Ja tas ir vidējā sprieguma kabelis, tad, piemēram, Rīgā bez elektrības uzreiz paliek vairāki tūkstoši klientu. 2010.gadā bija 314 šādi gadījumi.

Saistībā ar ceļu būvniecību nereti novērojami aizsargjoslu likuma pārkāpumi. Piemēram, uzberot ceļus, tiek samazināts attālums līdz vadiem. „Latevnergo" ir problēmas pietiekami operatīvi vienoties ar būvniekiem par šīs situācijas novēršanu, Esot pat gadījumi, kad veļu būvniekiem, neizdodoties vienoties ar kaimiņos esošu privātīpašnieku par elektriskās līnijas pārvietošanu viņa īpašumā, līniju balsti tiek atstāti jaunā ceļa vidū.

Sastopama arī nesaskaņota māju būvniecība zem līnijām, īpaši jaunajos ciematos, žogu būvniecība virs kabeļiem un pat vistu aploka būvniecība ap elektrības balstiem. Šādos gadījumos „Sadales tīkls" prasa šīs būves nojaukt vai apmaksāt līniju pārvietošanu, skaidro „Dienas bizness".

Paralēli pēdējā gada laikā strauji pieaudzis arī uzrakstīto aktu skaits par patērēto un neuzskaitīto elektroenerģiju. 2007. gadā šādi gadījumi bija 680, 2008. gadā - 751, 2009. gadā 960, 2010. gadā - 1597, šogad ir jau aptuveni 800 aktu par nelikumīgu elektroenerģijas lietošanu.

Ar nelegālu pieslēgumu izveidošanu jo sevišķi Rīgā mēdzot nodarboties arī interneta un TV pakalpojumu sniedzējkompānijas, nereti ignorējot jebkādas drošības normas un norēķinu principus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!