Foto: DELFI

Ievērojot spēkā esošos Covid-19 dēļ noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, varam nenonākt līdz kārtējās mājsēdes nepieciešamībai, otrdien, 18. janvārī, preses konferencē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka ciktāl sabiedrība ievēros spēkā esošās metodes, piemēram, strādājot attālināti, mazinot privātus kontaktus, vēdinot telpas, vakcinējoties, plašāk izmantojot testus utt., nenonāksim līdz komandantstundas nepieciešamībai.

Ministrs atgādināja, ka valdības vēlme būtu pēc iespējas neskart klātienes mācību procesu un neierobežot pakalpojumu pieejamību.

"Ja situācija kļūs nekontrolējam, tad jābūt gataviem uz dažādiem pasākumiem, ko esam piedzīvojuši un atzinuši par efektīviem. Ja ievērosim spēkā esošās epidemioloģiskās prasības, ko var īstenot ikviens, būtiski uzlabosim izredzes nenonākt līdz stingrai mājsēdei," uzsvēra veselības ministrs.

Pavļuts atgādināja, ka epidemioloģiskā situācija tiek monitorēta pēc trim pazīmēm, kas mudinātu domāt par epidemioloģiskās drošības pasākumu pārskatīšanu. Viena no pazīmēm jau ir sasniegusi augstu līmeni, proti, pozitīvo testu skaits pārsniedz 3000.

Pavļuts sacīja, ka šobrīd veikto testu apjoms ir ļoti liels, tāpēc daudzviet ir jāgaida līdz pat nedēļu garā rindā, lai veiktu Covid-19 testu laboratorijā. Viņš norādīja, ka rindas rada situācija ar mediķu jeb darbinieku, kas var veikt testu, trūkums. "Esam gatavi palīdzēt laboratoriju jaudu paplašināt, bet saprotam, ka tas nav neierobežoti," viņš uzsvēra, piemetinot, ka otrdien apstiprinātajos grozījumos par mājas karantīnas laika samazināšanu tieši tādēļ ir ietverta iespēja skolēniem to noslēgt pēc konkrēta laika perioda, ja nav saslimšanas simptomu, neveicot laboratorisku testu.

Vienlaikus ministrs sacīja, ka svarīgs ir otrs faktors, proti, slimnīcu noslodze, kas patlaban esot relatīvi stabila. "Šo parametru monitorējam īpaši rūpīgi," piebilda Pavļuts, atzīstot, ka par lēmumi būtu jāpieņem situācijā, ja Covid-19 slimnieku skaits slimnīcās sasniegtu 800. Nacionālās veselības dienesta dati liecina, ka stacionāros patlaban ārstējas 645 pacienti, no kuriem 568 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 77 ar smagu slimības gaitu.

Savukārt trešā pazīme, kas liecinātu par nepieciešamību pārskatīt drošības pasākumus, ir darbības nepārtrauktības problēmas kritiski svarīgās nozarēs.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī veikti 18 712 Covid-19 testi, reģistrēti 3706 jauni saslimšanas gadījumi, bet astoņi inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā dienā konstatētais inficēšanās gadījumu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!