Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts "Piena kvotas sadales, piešķiršanas, informācijas vākšanas un administrēšanas kārtība", kas paredz ieviest piena ražošanas kvotu pamatprincipus.
Piena kvotas iedalīs piegādes kvotā, kas ir piena daudzums, ko pārdod pircējiem, tiešās tirdzniecības kvotā - piena vai piena ekvivalenta daudzums, ko ražotājs pārdod tiešajā tirdzniecībā patērētājam. Pastāvēs arī piena kvotas nacionālā rezerve. Noteikumu projekts paredz noteikt kārtību, kādā tiek piešķirta piena kvota, kādiem jābūt nosacījumiem, lai kvotu piešķirtu ražotājam. Tiek paredzēta arī informācijas gūšana par piena kvotu izlietojumu, un to veiks gan datu centrs, gan pārstrādes uzņēmumi. Piena kvotu administrēšanu veiks datu centrs.

Kā paskaidro Zemkopības ministrija, Latvijā ir nepieciešams ieviest piena ražošanas kvotu pamatprincipus, lai pēc iestājas Eiropas Savienībā (ES) piena produktu ražotāji kļūtu līdzvērtīgi ES kopējā tirgus dalībnieki. Eiropas Komisijas regulās ir arī definētas dalībvalstu izvēles iespējas, kuras ir jāatrunā nacionālajos tiesību aktos.

Piena ražošanas kvotu pamatprincipi tiks ieviesti, lai nodrošinātu Latvijas valsts iestāšanās ES oficiālā dokumenta sadaļas "Lauksaimniecība" nosacījumu izpildi. Kā aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds, noteikumu projekts nodots saskaņošanai ar Tieslietu, Finanšu, Ārlietu, Ekonomikas ministrijām, Eiropas integrācijas biroju, Valsts kanceleju.

ZM plānojusi, ka noteikumu projekts pēc tā pieņemšanas valdībā stāsies spēkā šā gada 1.jūlijā.

Piena kvota būs nepieciešama katram piena ražotājam, kurš gribēs pārdot pienu pārstrādes uzņēmumam, tiešajam patērētājam, piemēram, skolām, slimnīcām. Ražotājam, kurš pienu patērēs savām vajadzībām vai izēdinās dzīvniekiem, kvota nebūs nepieciešama.

Jau ziņots, ka valsts kopējā piena ražošanas kvota pēc iespējamās iestāšanās ES 2004.gadā būs 695 395 tonnas ar iespēju to no 2007.gada palielināt līdz 728 648 tonnām. No 2004.gadam paredzētās kopējās valsts piena ražošanas kvotas 468 943 tonnas ir piegādes kvota, bet 226 452 tonnas - tiešās tirdzniecības kvota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!