Foto: F64

Ieslodzījuma vietu pārvaldei ir problemātiski kontrolēt ieslodzītos, kuriem ir suicidālas tieksmes, teica Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure.

Viņa paskaidroja, ka ar dažādām metodēm cietuma personāls identificē, vai ieslodzītajam ir suicidālas uzvedības pazīmes, un šādi ieslodzītie tiek iekļauti uzskaitē. Taču laikā pēc plkst.17., kad lielākā daļa darbinieku ir devušies prom un palikusi tikai dežūrmaiņa, ir problemātiski nodrošināt nepārtrauktu uzmanību.

"Nevar katram ieslodzītajam pielikt klāt vienu uzraugu. Darbinieki dodas apgaitās, bet ieslodzītais ļoti labi zina, ka paies laiks, kamēr uzraugs no viņa kameras aizies līdz otram gaiteņa galam un atgriezīsies atpakaļ. Ieslodzītie ļoti labi zina, kad būs skaitliskā pārbaude, cikos būs vakariņas, kad būs izvešana uz pastaigu," viņa sacīja.

Vienlaikus Spure teica, ka ir arī gadījumi, ka ieslodzītais veic pašnāvības mēģinājumu, demonstratīvi manipulējot. Tad viņi speciāli sagaida, kad nāks apsargs, lai viņš redzētu, ko ieslodzītais dara vai grasās darīt, viņa piebilda.

Šogad cietumos reģistrēts viens pašnāvības gadījums. Tas notika maijā pēc sprieduma saņemšanas. "Iespējams, to ietekmēja tas, ka šim cilvēkam nebija atbalsta no ģimenes – tā novērsās no viņa. Tā diemžēl notiek," klāstīja Spure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!