Animācija "Pirms. Cietums. Pēc" ir stāsts par kādu puisi vārdā Bruno Bērziņš ar iesauku Čiriks un viņa pirmajiem likumpārkāpumiem, nokļūšanu ieslodzījumā un centieniem atgriezties sabiedrībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) un Valsts probācijas dienesta (VPD) speciālistu, kā arī ģimenes, brīvprātīgo un kaimiņu atbalstu.

Animācijas īsfilma ir tikai maza daļa no IeVP īstenotajiem projektiem par ieslodzīto resocializāciju, integrāciju sabiedrībā un darba tirgū pēc iznākšanas no cietuma.

Pirmā īsfilmas daļa satur stāstu par Bruno dzīvi pirms cietuma – sadzīviskiem konfliktiem ģimenē, tēva aiziešanu no ģimenes, nokļūšanu nelabvēlīgā kompānijā un pirmajiem likumpārkāpumiem.

Nonākot cietumā, jaunajam vīrietim paveras divi ceļi, kā turpināt savu dzīvi. Viena paredz iespējamību atkārtoti nonākt cietumā, otra – izmantot resocializācijas pasākumus un turpināt dzīvot likumpaklausīgi.

Īsfilmas trešā daļa ir par dzīvi pēc cietuma un veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā.

Portāls "Delfi" jau iepriekš vēstījis, ka ieslodzījuma vietu psihologu un sociālo darbinieku vadībā pērn katrs otrais ieslodzītais iesaistījies psiholoģiskās aprūpes pasākumos un resocializācijas programmās. IeVP dati liecina, ka turpina pieaugt pieprasījums pēc palīdzības atkarību mazināšanā. Tāpat 2018. gadā 1789 cilvēki jeb 50% no visiem ieslodzītajiem iesaistījušies vidējās, profesionālās, neformālās un augstākās izglītības programmās. Cietumu teritorijā esošajos 12 uzņēmumos algotu darbu strādāja 25% ieslodzīto, kas ir par 2% vairāk nekā vidēji Eiropā.

Tomēr, kā atzinusi arī IeVP priekšnieka vietniece Tatjana Trocka, runājot par resocializāciju: "Pilnveidojot ar brīvības atņemšanu saistītā kriminālsoda izpildi, ieslodzījuma vietās mērķtiecīgi ieguldīti resursi gan resocializācijas personāla profesionālajā attīstībā, gan ieslodzīto izglītības un nodarbinātības veicināšanā. Tomēr, gatavojot esošos ieslodzītos iekļaušanai sabiedrībā, jāpatur prātā, ka daļu likumā noteikto mērķu nav iespējams sasniegt bez pašas sabiedrības atbalsta."

Vairāk par resocializāciju un IeVP sociālo darbinieku darbu var lasīt intervijā ar 2018. gada labāko sociālo darbinieci Latvijā Ilonu Ceicāni.

IeVP norāda, ka kopš 2017. gada īsteno divus Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētus projektus, kuru mērķis ir stiprināt personāla zināšanas darbā ar ieslodzītajiem un palīdzēt ieslodzītajiem ieslodzījuma laikā sagatavoties dzīvei brīvībā. Savukārt animācija sagatavota ESF līdzfinansētajā projektā "Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā". Projektu 85% apmērā finansē fonds, bet 15% ir valsts budžeta finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!