Vakar Rīgas domē notika vairāku vadošu amatu vēlēšanas, kas iezīmēja jaunu politisko spēku samēru un var kļūt par pavērsienu domes turpmākajā darbā. Divu domes komiteju vadībā ar pārliecinošu balsu pārsvaru tika ievēlēti apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pārstāvji.
Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanās atbalstu neguva Labklājības partijas (LP) un deputātu bloka "Centrs" pārstāvji, kas iepriekš atbalstīja Rīgas mēra, sociāldemokrāta Gundara Bojāra ievēlēšanu amatā.

Rīgas domes ārkārtas sēdē neviens no izvirzītajiem Rīgas mēra vietnieka kandidātiem – ne LP pārstāvis Pāvels Seļivānovs, ne "Centra" pārstāvis Andris Ameriks neguva deputātu atbalstu, tādēļ, atbilstoši likumam, tiks rīkotas atkārtotas mēra vietnieka vēlēšanas, kurās izvirzīs jaunus kandidātus.

Bojārs aģentūrai LETA sacīja, ka vēlas, lai tiktu ievēlēti trīs domes priekšsēdētāja vietnieki - viens no viņiem atbildētu par pilsētas īpašuma un attīstības jautājumiem, otrs - par kultūras jautājumu bloku, bet trešais - par saimniecisko jautājumu bloku.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, jau ievēlētais mēra vietnieks, apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāvis Sergejs Dolgopolovs varētu pārzināt pilsētas īpašuma un attīstības jautājumus. Arī intervijā Latvijas Televīzijai Dolgopolovs vakar apliecināja, ka viņam tuvāks ir šo jautājumu bloks.

Par otru mēra vietnieku varētu tikt ievēlēts sociāldemokrāts Dainis Īvāns, kurš pārzinātu kultūras jautājumus.

Bojārs apliecināja, ka par vienu no saviem vietniekiem vēlas redzēt TB/LNNK pārstāvis. Tādejādi "tēvzemietis" varētu pārzināt saimniecisko jautājumu bloku.

Šādu vicemēru atbildības sadalījumu daļēji apstiprināja vakar vēlu vakarā notikušās trīs Rīgas domes komiteju vadītāju vēlēšanas.

Par Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētāju tika ievēlēts TB/LNNK pārstāvis, līdzšinējais komitejas vadītājs Jānis Karpovičs, par Vides komitejas priekšsēdētāju - TB/LNNK pārstāvis, uzņēmējs Valdis Kalnozols, bet par Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētāju - PCTVL pārstāvis, žurnālists Sergejs Zaļetājevs.

Domes deputāti ārkārtas sēdē vakar veica grozījumus Rīgas pašvaldības nolikumā, nosakot, ka domes priekšsēdētāja vietnieki nebūs pastāvīgo komiteju priekšsēdētāji. Šī nolikuma redakcija būs spēkā līdz 5.maijam.

Domē plānots izveidot darba grupu, kura izstrādās jaunu nolikuma projektu, paredzot ar laiku likvidēt Rīgas domes valdi, bet tās vietā izveidot prezidiju vai konsultatīvo padomi, kurā ietilptu mērs, viņa vietnieki un frakciju priekšsēdētāji. Šī institūcija varētu iepriekš apspriest lēmumprojektus, kas sagatavoti kārtējai domes sēdei.

Savukārt amatpersonu iecelšana un atbrīvošana no amata, kā arī pašvaldības pilnvarnieku iecelšana, ar ko līdz šim nodarbojās valde, atkal pārietu domes kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!