Foto: F64
Igaunija trīspusējās Baltijas valstu vienošanās ietvaros šonedēļ aizdevusi Latvijai 15 tūkstošus tuberkulozes vakcīnu, informēja Igaunijas Sociālo lietu ministrijas Zāļu departamenta galvenā speciāliste Eveli Bauere.

"Vienošanās ir parakstītas un tuberkulozes vakcīnas ir piegādātas Latvijai," norādīja Bauere.

Vakcīnas aizdotas saskaņā ar trīspusējo vienošanos starp Latviju, Lietuvu un Igauniju, un Latvijai par to nebūs jāmaksā. Vakcīnas Latvija Igaunijai atdos tūlīt pēc nākamā sūtījuma saņemšanas no piegādātāja.

"Igaunijas tuberkulozes vakcīnu krājumi ir pietiekami līdz nākamajai līgumā noteiktajai piegādei martā," uzsvēra speciāliste.

Ar Igaunijas aizdotajām vakcīnām Latvijai pietiks trim mēnešiem.

Jau vēstīts, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) plānoja aizņemties 12 tūkstošus vakcīnu no Igaunijas, lai risinātu tuberkulozes vakcīnu iztrūkumu Latvijā, pagājušajā nedēļā pastāstīja NVD pārstāve Laura Lapiņa.

Lapiņa sacīja, ka pasaulē ir tikai daži prettuberkulozes vakcīnu ražotāji un arī Igaunijā vakcīnas piegādā no tā paša ražotāja, kuram pašlaik radušās tehniskas problēmas, – Dānijas "Statens Serum Institute". Taču Igaunijā vakcīnu krājums vēl ir pietiekams, bet Latvijā piegādātājs SIA "Elpis" nebija nodrošinājis līgumā noteiktās triju mēnešu rezerves.

NVD pārstāve nekomentēja, vai varētu tikt lauzts līgums ar SIA "Elpis", ņemot vērā iepriekšējos notikumus, tomēr uzsvēra, ka beigās, iespējams, situācija varētu izvērsties par labu valstij, jo līgumā ar piegādātāju ir noteikti lieli soda procenti – 10% dienā no nepiegādāto vakcīnu cenas.

Pagājušajā nedēļā par tuberkulozes vakcīnu trūkumu ziņoja Madonas un Jēkabpils slimnīcas.

Ārsti norāda, ka vakcināciju pret tuberkulozi var veikt vēlāk par vakcinācijas kalendārā paredzēto termiņu, arī pēc izrakstīšanas no dzemdību nodaļas. Vakcināciju var veikt ģimenes ārsta praksē vai citā vakcinācijas iestādē.

Epidemiologi rekomendē pret tuberkulozi dzemdību nodaļās nevakcinēto bērnu vecākiem ierobežot zīdaiņu kontaktus ar cilvēkiem ārpus ģimenes loka, tostarp atturēties no sabiedrisku vietu (piemēram, veikalu) un dažādu publisku pasākumu apmeklējuma. Jebkurā bērna saslimšanas gadījumā vēlams nekavējoties pieteikt ārsta mājas vizīti. Ģimenes ārsti organizēs nevakcinēto bērnu potēšanu pēc vakcīnu saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!