Foto: Māris Morkāns
Igaunijā konstatēts otrs jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" saslimšanas gadījums, saslimušais vīrietis ceļojis caur Rīgas lidostu, vēsta "Delfi.ee".

Rīgas lidostā no Itālijas pilsētas Bergamo viņš ielidojis 29. februārī. Bet pēc tam cilvēks no lidostas uz Igauniju devies ar personīgo auto.

Viņa veselības stāvoklis tiek raksturots kā stabils, simptomi ir viegli. Tāpēc pacientam nozīmēts mājas režīms.

Atgādinām, ka arī pirmais saslimušais Igaunijā ieradās no Rīgas. Tas bija kāds Irānas pilsonis, kas uz Igauniju no Rīgas devās ar autobusu.

Jau ziņots, ka pirmo ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" Latvijā saslimušo pacienti otrdien izraksta no Latvijas Infektoloģijas centra, jo arī viņas gadījumā saslimšana izpaudās vieglā formā un atkārtotā analīze nebija vīrusa pozitīva. Kopā ar viņu slimnīcu pametīs arī viņas bērns, kuram jau sākotnēji netika konstatēta "Covid-19" saslimšana. Latvijā pašreiz šis ir vienīgais konstatētais slimības gadījums, kurā pirmās analīzes bijušas pozitīvas.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!