Foto: AFP/Scanpix

Igaunijai, kas tikko sākusi pildīt Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts pienākumus, šai ziņā ir ko mācīties no Latvijas pieredzes, trešdien uzsvērusi Igaunijas Republikas prezidente Kersti Kaljulaida, kas Jūrmalā tikās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni.

"Latvijas prezidentūras pieredze vēl ir diezgan svaiga, un mums noteikti ir, ko no viņiem mācīties. Mēs pārrunājām jautājumus, kuros mums savas prezidentūras laikā ir jāatrod kopīgi risinājumi vai vismaz jāpavirzās uz priekšu, tostarp migrācijas krīze, "Breksits" un digitālie jautājumi," pēc tikšanās sacīja Kaljulaida, piebilstot, ka galvenais mērķis ir saglabāt Eiropas Savienību vienotu un rīcībspējīgu.

Runājot par Igaunijas prezidentūras laikā Briselē gaidāmo ES Austrumu partnerības samitu, abi prezidenti bija vienisprātis, ka Austrumu partnerība uzskatāma par prioritāti. Tomēr, kā atzīmēja Kaljulaida, uz katru Austrumu partnervalsti un tās sasniegumiem jāraugās atsevišķi un jāpalīdz tām reformu procesā.

Tikšanās laikā pārrunāti arī drošības jautājumi. "Mūsu valstu izpratne par drošības situāciju un par apkārt notiekošo ir gandrīz identiska," norādījusi Igaunijas prezidente, piebilstot, ka Latvija un Igaunija vērīgi sekos militārajām mācībām, kas mūsu reģionā notiks turpmāko mēnešu laikā, lai gan iemesla uztraukumam nav.

Latvijas prezidents sveica viešņu ar Igaunijas prezidentūru ES Padomē un pauda gandarījumu, ka Igaunija turpinās strādāt pie vairākām Latvijas prezidentūras virzītām prioritātēm – ES digitālā tirgus veidošanas, kā arī konkurētspējas un izaugsmes jautājumiem, stiprinot vienoto tirgu Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!