Foto: DELFI.ee

Igaunijas bagātākā cilvēka, miljonāra Oļega Osinovska, kura vārds izskanējis saistībā ar bijušā AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) šefa Uģa Magoņa krimināllietu, telefonā ir virkne ietekmīgu Latvijas politiķu numuru. Šie politiķi paši gan izvairīgi komentē savu pazīšanos ar Osinovski vai no komentāriem vispār atturas, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Osinovska "kolekcijā" ir gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs, viņa padomnieks Ēriks Teilāns un "Saskaņas" deputāts Andrejs Elksniņš, gan "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa un šīs partijas politiķis Dzintars Zaķis, vēsta "Diena".

Uz to, ka Magonim apkārt ir cilvēki ar "milzīgu ietekmi un sakariem", kas var tikt izmantoti izmeklēšanas apgrūtināšanai, norādīja Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns, skaidrojot savu 21. augusta lēmumu paturēt Magoni apcietinājumā. Atšķirībā no Magoņa, Osinovskim pārmetumi izmeklēšanas kavēšanā nav izvirzīti un viņa pārvietošanās nav ierobežota, lai arī pirms divām nedēļām Latvijas vēstniecībā Tallinā viņu vairākas stundas izjautāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji, atsaucoties uz laikraksta rīcībā esošu informāciju piektdien vēsta "Diena".

"Diena" vēsta, ka pērn jūlijā, Saeimas priekšvēlēšanu laikā Osinovskis ticies ar toreizējo aizsardzības ministru Vējoni, apspriežot sev pastarpināti piederošās Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas (DLRR) iespējas saņemt daudzmiljonu pasūtījumu no Aizsardzības ministrijas (AM). "Tagad Vējonis no pazīšanās ar Osinovski cenšas norobežoties, divu dienu laikā ar preses dienesta starpniecību papildinot savas atbildes par tikšanās apstākļiem un tēmām, apgalvodams, ka neatceras, vai pie sarunu galda ar rūpnīcas vadību sēdējis arī Igaunijas bagātākais cilvēks," raksta "Diena". Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, Osinovskis pats personīgi organizējis tikšanos ar Vējoni.

"Pagājušajā gadā Raimonds Vējonis priekšvēlēšanu laikā 31. jūlijā apmeklēja Daugavpils ražotni, kur tikās ar rūpnīcas vadību un darbiniekiem. Apmeklējuma laikā rūpnīcas pārstāvji izteica priekšlikumu AM sadarboties, jo ir piemērotas telpas smagās tehnikas remontdarbiem. Nekādu citu tikšanos ar rūpnīcas vadību nav bijis, un kontakti nav uzturēti. Viņš neatceras, ka tikšanās reizē būtu piedalījies Oļegs Osinovskis," "Diena" citē prezidenta preses dienesta atbildi.

Nekādi līgumi ar rūpnīcu nav noslēgti, jo DLRR nav saņēmusi nepieciešamo drošības sertifikātu, par ko atbild Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD). Laikraksts atzīmē, ka, pēc tā rīcībā esošās informācijas, Osinovska kontrolētais uzņēmums vēlējies atjaunot un aprīkot no britu armijas nesen iepirktos vecos bruņu transportierus.

Pērnā gada ziemā Osinovskis kādā Rīgas restorānā ticies ar Rīgas mēru Ušakovu. "Esmu pirmo un vienīgo reizi viņu saticis Rīgā ziemā vai pavasara sākumā, neatceros precīzi. Saskrējāmies vienā restorānā, iepazināmies. Pieklājības saruna. Mums nav kopēju tematu, ko apspriest vai par ko runāt. Es labi pazīstu viņa dēlu [Jevgeņiju Osinovski], kurš vada Igaunijas sociāldemokrātisko partiju. Caur dēlu pastarpināti esmu pazīstams ar tēvu," attiecības ar Osinovski "Dienai" aprakstījis Ušakovs. "Saskaņas" līderis iespējamu finansējuma saņemšanu no Osinovska nav komentējis.

Kontaktus Osinovskis uztur arī ar mēra padomnieku Teilānu, bet pēdējo nedēļu laikā, jau pēc Magoņa aizturēšanas, ar Osinovski ticies Elksniņš, vēsta "Diena". Elksniņš laikrakstam apgalvojis, ka ar Osinovski Tallinas lidostā ticies, jo viņam "rūp Daugavpils rūpnīcas liktenis, kuras slēgšana var bez darba atstāt ap 800 cilvēku". Osinovskim DLRR dēļ ir svarīgi uzturēt labas attiecības ar Latgalē ietekmīgo "Saskaņu", raksta "Diena".

Teilāns un Zaķis bijuši vienīgie, kuri uz "Dienas" jautājumiem nav atbildējuši.

Savukārt Āboltiņa norādījusi: "Ņemot vērā, ka O. kungs pilnīgi noteikti ir persona, kura iesaistīta kriminālprocesā, tad jebkuras informācijas sniegšana no valsts amatpersonu puses par šo personu var tikt tulkota kā publisku signālu došana tiesību sargājošām institūcijām, ko es neuzskatu par pareizu". Politiķe atteikusies paskaidrot, kādos apstākļos un kādos jautājumos tikusies ar Osinovski. "Diena" noskaidrojusi, ka ar Āboltiņu Osinovskis privāti ticies aizvadītajā vasarā.

Osinovskis jautājumus par attiecībām ar vairākiem ietekmīgiem Latvijas politiķiem un iespējamo saistību ar partiju finansēšanu pēc konsultēšanās ar advokātiem laikrakstam izlēmis nekomentēt.

Jau vēstīts, ka KNAB aizturējis bijušo LDz šefu Magoni un ierosinājis kriminālprocesu par kukuļņemšanu. Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka ap 500 tūkstošu eiro kukulis atrasts Magoņa automašīnā, kad viņš atgriezies no Igaunijas.

Osinovskis iepriekš savu saistību ar tā dēvēto "Magoņa lietu" noliedzis. Tiesa Magonim kā drošības līdzekli piemērojusi apcietinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!