Foto: morgueFile
Nevalstiskā organizācija "Sieviešu atbalsta un informācijas centrs Igaunijā", Igaunijas Biznesa un profesionālo sieviešu asociācija un Igaunijas Seksuālās veselības savienība pauž sašutumu par Latvijas vilcināšanos parakstīt tā dēvēto Stambulas konvenciju un aicina to darīt tuvākajā laikā, informēja minētās organizācijas.

Organizācijas atsaucas uz Latvijas tieslietu ministra Dzintara Rasnača pausto, ka viņš atbalsts sava biroja pasūtītā pētījuma ieteikumu neparakstīt Stambulas Konvenciju, kā arī nepieņemt tās ratifikāciju.

"Skumji un absurdi lasīt analīzes kopsavilkumā, ka konvencija esot pretrunā ar Latvijas Satversmi un aizskar brīvības cīnītājus. Pārsteidzoši, ka mūsu kaimiņvalsts, kas uzskata sevi par attīstītu Eiropas valsti, apsver domu tai nepievienoties," pauž Igaunijas organizācijas.

Organizācijas atgādina, ka Stambulas Konvencija (Eiropas Padomes konvencija par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu) ir dokuments, kura primārais mērķis ir aizsargāt sievietes pret visa veida vardarbību, novērst vardarbību pret sievietēm un ģimenē, piemērot atbildību par pārkāpumiem un tos izskaust.

"Neviens no konvencijas punktiem neapspiež kāda tiesības, nedz arī pauž vērtējumu. Konvencijas mērķis ir panākt vienošanos starp Eiropas valstīm par visu sabiedrības locekļu aizsargāšanu pret vardarbību un ļaunprātīgu izmantošanu, kā panākšanai, ja nepieciešams, ieviest likumus. Sagaidām to arī no Latvijas," uzsver organizācijas.

"Vienošanās valsts līmenī arī pie mums noritēja ilgu diskusiju rezultātā, taču tika panākta, jo tā ir vienīgais pareizais veids kā aizsargāt savus pilsoņus. Latvija šobrīd ir pēdējā Eiropas Savienības valsts, kas šo dokumentu nav parakstījusi. Mēs ceram, ka Latvija nav valsts, kurā deklaratīvi tiek liegtas cilvēka pamata tiesības dzīvot bez vardarbības gan darba, gan privātajā vidē. Aicinām Latvijas valsts pārstāvjus steidzami reaģēt un parādīt, ka esat daļa Eiropas tā pat kā mēs. Eiropas, kas aizstāv vājākos," pauž Igaunijas organizācijas.

Igaunija konvenciju parakstīja 2014. gada 2. decembrī.

Jau ziņots, ka TM ir sagatavojusi informatīvu ziņojumu par Stambulas konvenciju, secinot, ka Latvijai to nevajadzētu parakstīt. Izvērtējumu ārpakalpojumā veica Ingas Kačevskas birojs. TM, izvēloties Stambulas konvencijas juridiskās analīzes veicēju, ir zinājusi autores uzskatus par konvencijas saturu, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc viņai tika uzticēta šīs juridiskās analīzes veikšana.
Rasnačs paudis, ka vairums sabiedrības ir konservatīvi domājoši, līdz ar to juridiskā analīze atspoguļo sabiedrības vairākuma domas. Papildu tam, ministrs vēlreiz uzsvēra, ka par aptuveni 90% atbalsta konvencijas saturu un rīcības vardarbības novēršanā, kas arī tiek un tiks darīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!