Foto: morgueFile
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdale par labu valstij nesīs lielo pilsētu budžetiem vismaz 13,5 miljonu latu zaudējumus, aplēsusi Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA).

Asociācija piektdien informēja premjeru Valdi Dombrovski par lielo pilsētu finanšu stāvokli, norādot, ka sociālā situācija tajās ir kritiska, jo nodokļu ieņēmumu dinamika apliecina konstantu ieņēmumu samazinājumu. Uz šā gada 1.oktobri faktiskā nodokļu izpilde lielo pilsētu pamatbudžetā atpaliek par vidēji 21,4%, Jūrmalā ieņēmumi samazinājušies par 25%, bet Rēzeknē un Ventspilī faktiskie ieņēmumi samazinājušies par vairāk nekā 30% no plānotā, liecina LLPA statistika.

LLPA aicina Dombrovski steidzami rast risinājumu ES fondu projektu priekšfinansēšanai, kas ļautu Latvijai līdz 2013. gadam apgūt visam apguves periodam paredzētos 4,5 miljardus eiro. Lielās pilsētas norāda, ka no 2007.gada līdz šā gada oktobrim dažādu administratīvo šķēršļu un avansa maksājumu trūkuma dēļ finansējums ir apgūts vien 6,4% apmērā.

Tāpat tikšanās laikā apspriests nekustamā īpašuma nodokļa iespaids uz pilsētu budžetiem, kā arī pārrunāta publiskajā telpā izskanējusī informācija par iedzīvotāju ienākumu nodokļa paaugstināšanu. IIN paaugstināšana par 1%, ja finansējums tiktu novirzīts pašvaldībām, sniegtu iespēju iegūt papildu 25-30 miljonus latu, ko novirzīt sociālās palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem, uzskata LLPA.

Jau ziņots, ka valdība šobrīd plāno palielināt IIN no 23% līdz 25%, taču pašvaldībām plāno nākamgad atvēlēt vien 80% no visiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, nevis 83% kā tas ir šogad. Finanšu ministrija prognozē, ka pašvaldību ieņēmumi no IIN būs 780,4 miljoni latu. Pašvaldības gan FM aplēses dēvē par pārāk optimistiskām, un jau ir panākta vienošanās, ka pašvaldības saņems no valsts kompensāciju, ja nodokļa ieņēmumi atpaliks no prognozēs par vairāk nekā 8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!