Foto: Eiropas Parlaments

Humanitārā krīze, kuru Baltkrievijas autoritārais vadītājs Aleksandrs Lukašenko ir izraisījis uz savas valsts robežas, ir strauji jānovērš ar starptautisko organizāciju iesaisti, Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē par situāciju Baltkrievijā sacīja EP deputāts Ivars Ijabs (AP).

Politiķis uzsvēra, ka uz Baltkrievijas robežas norisinās mākslīgi izraisīta migrācijas krīze - faktiski jauna ieroča pielietošana pret Eiropas Savienību (ES). Politiķis atzīmēja, ka, lai gan Lukašenko vēlas sašķelt Eiropu, viņam tas neizdosies.

Ijabs norādīja, ka mūsu robežu drošība ir Eiropas kopīga lieta. Viņa ieskatā, tas, kas patlaban notiek uz Polijas, Latvijas un Lietuvas robežas, atbalsosies arī visur citur Eiropā. EP deputāts uzsvēra, ka tas prasa arī kopīgus ieguldījumus robežu drošībā.

Tāpat politiķis vērsa uzmanību uz to, ka Eiropas patvēruma likumdošana ir jāpielāgo šādām hibrīduzbrukuma iespējām, neapdraudot kopīgās vērtības, piemēram, patvēruma tiesību pieprasīšana neparedzētu iepriekšēju robežas šķērsošanu, vienalga, kādā veidā, bet to būtu iespējams darīt arī ārpus ES.

"Mums ir savlaicīgi jāreaģē uz šādiem mēģinājumiem izmantot migrāciju kā ieroci, un cilvēkus - kā instrumentus diktatūru ģeopolitiskajās spēlēs," pauda EP deputāts.

LETA jau rakstīja, ka Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukumā aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!