Foto: F64
Tuvākajā laikā zinātnieks Ivars Ijabs nav plānojis pievienoties kādam no partiju apvienību "Attīstībai/Par!" veidojošajiem politiskajiem spēkiem, taču neizslēdz iespēju, ka nākotnē varētu iesaistīties kādā no partijām, žurnālistiem otrdien sacīja Ijabs.

Ziņots, ka pirmdienas vakarā partiju apvienība "Attīstībai/Par!" pārstāvju sapulcē lēma par apvienības kopīgu dalību Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un atbalstīja zinātnieku Ijabu kā vienu no saraksta līderiem.

Viņš pauda, ka vērošana un komentēšana, iespējams, nav pats produktīvākais veids, kā strādāt, līdz ar to jau ilgāku laiku zinātnieks gājis uz savas darbības paplašināšanu. Dalība tieši EP vēlēšanās nav nejaušība, par to liecinot daudzas viņa publikācijas, atzina EP deputāta kandidāts.

Ijabs pauda pārliecību, ka pavasarī gaidāmās EP vēlēšanas nebūs vienkāršas. Viņa prioritātes EP ir trīs: solidāra izaugsme, drošība un vērtības, uz kurām būvēta Eiropas Savienība (ES). Piemēram, tiesiskums, cieņa pret minoritātēm, diskriminācijas aizliegums, demokrātiskās procedūras un brīvi mediji.

"Manā skatījumā, Latvijas nākotne nav iedomājama bez šo vērtību skaidras pārstāvēšanas," uzsvēra Ijabs. "Pašā Eiropas iekšienē šīs vērtības daudziem vairs nav pašsaprotamas. Tieši tā iemesla dēļ, manuprāt, Latvijai gluži vienkārši ir jāpauž sava balss tā, lai to Eiropā sadzirdētu."

"Manā skatījumā, Latvijas interesēs ir cieši integrēta un demokrātiska Eiropa," pauda EP deputāta amata kandidāts.

Vaicāts, kāpēc izvēlējies "Attīstībai/Par!", Ijabs atbildēja: "Droši vien tas galvenais iemesls ir tas, ka šajā partijā man vēsturiski ir visvairāk domubiedru. To es nekad arī neesmu noliedzis, pat neraugoties uz to, ka man ir jāatzīstas, ka man sākotnējā skepse par šo partiju apvienību un pat atsevišķām šīs apvienības izpausmēm, ir izrādījusies kļūdaina."

Viņš atzina, ka tuvākajos mēnešos nav plānojis pievienoties kādam no partiju apvienību "Attīstībai/Par!" veidojošajiem politiskajiem spēkiem. "Es absolūti neizslēdzu savu potenciālu iestāšanos kādā no apvienību veidojošām partijām, bet tuvāko mēnešu laikā tas nebūs aktuāli gluži vienkāršu iemeslu dēļ, proti, mani uzrunāja kā apvienības saraksta kandidātu," skaidroja EP deputāta amata kandidāts.

2013. gadā portālā "Satori" Ijabs rakstīja: "Vietējos amatos sēžot, ja prot un veicas, var kaut ko ietekmēt valsts politikā – atšķirībā no EP deputātiem, kuru reālā ietekme visbiežāk tiecas uz nulli." Vaicāts, vai savus uzskatus mainījis kopš šīs publikācijas brīža, kandidāts norādīja: "Tas ir atkarīgs no tā, kāds tas Eiropas Parlaments ir, pirmkārt." Lai gan sākotnēji EP radīts kā simboliska institūcija, tas "aizvien vairāk un vairāk piepildās ar saturu, ar īsti politisku saturu".

"Nākamais Eiropas Parlaments nebūs nekāds kūrorts vai sanatorija, kurā varētu mierīgi sēdēt. Es, protams, arī par šiem saviem izteikumiem esmu gatavs atbildēt," skaidroja Ijabs.

Ijabs ir politologs, asociētais profesors Latvijas Universitātē (LU) un pētnieks LU Sociālo un politisko pētījumu institūtā.

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" Eiropas vēlēšanu kampaņā piedalīsies sadarbībā ar Eiropas liberāļu un demokrātu apvienību (ALDE), kuras kampaņas sākuma konference notiks 9. februārī Berlīnē.

"Attīstībai/Par" Eiropas vēlēšanu programma tiks pabeigta līdz 2. martam, kad "Attīstībai/Par!" savā konferencē apstiprinās programmu un kandidātu pilno sarakstu dalībai Eiropas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!