Foto: LETA
Dažādu nereģistrētu psihoaktīvo vielu plašā izplatīšanās ļoti tieši skar arī mediķu darbu, jo katru dienu divi līdz desmit bērni un jaunieši nonāk dažādās medicīnas iestādēs, kur nākas cīnīties par viņu dzīvībām, portālu "Delfi" informēja Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Ārsti uzsver, ka jaunās augu valsts un ķīmiski sintizētās psihoaktīvās vielas ir nopietna problēma, kas skar ne tikai Latviju, bet arī Eiropas valstis, Krieviju un ASV. Pēdējā laikā tradicionālo narkotiku lietotāji izvēlas citas, nekontrolējamas vielas, jo par to glabāšanu un lietošanu nedraud kriminālatbildība.

Šīs jaunās psihoaktīvās vielas, kas atrodamas dažādos augu maisījumos kļuvušas populāras bērnu un jauniešu vidū. Pasaulē ir daudz dabisku un ķīmiskas izcelsmes vielu, kas dažādā veidā ietekmē galvas smadzeņu darbību, piemēram, rada labu noskaņojumu, eiforiju, prieku un laimes sajūtu. Visas šīs vielas, ko drīkst un ko nedrīkst lietot, nemaz nav iespējams uzskaitīt. Daļa no šīm vielām uz cilvēku var iedarboties atšķirīgi, tas atkarīgs no koncentrētās vielas daudzuma. Līdzīgi kā medikamentiem, šīs ķīmiskās vielas mazās devās var būt ar ārstniecisku, bet lielās devās – ar smadzenēm toksisku iedarbību, uzsver LĀB.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 2012.gada pētījums par narkotiku lietošanu izklaides vietā atklāj - jaunās psihoaktīvās vielas no apreibinošiem augu maisījumiem (Spice un citus sintētiskos kanabionīdus) pusaudžu vidū ir pamēģinājuši 23% puišu un 13% meiteņu. Vēl pirms 10 gadiem jaunu cilvēku vidū vairāk tika lietots alkohols un tabaka, bet tagad bērni un jaunieši jāizglīto par izsargāšanos no citu veselībai ļoti bīstamu narkotisku un psihotropisku vielu lietošanas.

Narkoloģes Astrīda Stirna un Sarmīte Skaida apliecinājušas, ka katru dienu stacionārā nonāk kāds psihoaktīvu vielu lietošanas upuris. Lai noskaidrotu lietoto augu maisījumu sastāvu un pierādītu, ka vielas ir narkotiskas, mediķi īsteno dārgas laboratorijas analīzes. Ārsti atzīst, ka nav iespējams konkurēt ar arvien jaunu psihoaktīvu vielu – piemēram, sintētisko kanabinoīdu sintezēšanu un nonākšanu apritē augu maisījumos u.c.

"Pēc šo vielu lietošanas sekas ir dramatiskas, cilvēks kļūst fiziski un garīgi slims. Ja nav iespējams aizliegt šo vielu tirdzniecību vispār, tad tas izskatās pēc organizētas noziedzības valsts līmenī," uzsvēra Stirna.

Narkologu pieredze liecina, ka ar spīti tam, ka cilvēks nonāk slimnīcā, viņš turpina šīs halucinogēnās un atkarību izraisošās vielas lietot arī turpmāk. "Spice" un citu sintētisko kanabionīdu lietošana provocē tādu psihisku saslimšanu rašanos, kas parasti cilvēkam neveidotos. Sākotnēji izpaužas vielas haucinogēnā darbība, un tai seko psihiski traucējumi, piemēram, šizofrēnija.

"Šīs vielas no organisma izdalās ļoti lēni, un tieksme pēc tām, pat vienreiz pamēģinot ir mežonīga. Ja pacients tās lieto atkārtoti un nonāk slimnīcā, tad jau ne vairs narkologu, bet gan psihiatru uzraudzībā. Šie cilvēki kļūst par hroniskiem psihiatrijas pacientiem," norāda daktere Skaida.

LĀB prezidents Pēteris Apinis ierosināja veidot izglītojošu reklāmas kampaņu, kas vizuāli rādītu "Spice" un citu sintētisko kanabionīdu lietošanas reālās sekas. Psihoterapeite Gunta Ancāne, raksturojot situāciju, uzver, ka jaunietis atkārtoti lieto narkotiskas vielas to pašu iemeslu dēļ, kāpēc uzsācis – psiholoģisks diskomforts, nedrošība un tās pārvarēšanas pieredze apreibinošo vielu lietošanas ietekmē.

"Nereti vecākiem vajadzētu atņemt vecāku tiesības. Jājautā kāpēc bērns nonāk līdz narkotiku lietošanai? Bērniem ģimenē nav emocionāla atbalsta. Ja mēs gribam ko mainīt, tad jāstrādā ar pieaugušajiem", skaidroja Ancāne.

Par spīti tam, ka Saeimā ir ļoti grūti atrast tiesisko risinājumu, kā psihoaktīvu vielu tirgotājiem noteikt bargākus sodus, sabiedrība nav gatava samierināties ar vispārpieņemto frāzi – ja kaut kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Jau tagad jaunām psihoaktīvām vielām iespējams noteikt aizliegumu tās izplatīt uz gadu, iekams notiek izpēte, un Latvija ar savām aktivitātēm ir Eiropas Savienības avangardā. Pilnībā pasargāt sabiedrību no narkotikām nav iespējams, tomēr var cīnīties par šo tirdzniecības vietu slēgšanu, padarīt stingrāku augu maisījumu reģistrācijas kārtību un novērst narkotisko vielu tirgošanu bērnu un jauniešu acu priekšā.

Latvijas Ārstu biedrības diskusijas ekspertu slēdziens: jauno psihoaktīvo vielu izplatīšana Latvijā ir jāaizliedz, un LĀB par to iestāsies. Mediķi bija vienisprātis, ka šis jautājums jārisina kompleksi, sadarbojoties Saeimai, Veselības, Izglītības un zinātnes, Iekšlietu, Zemkopības ministrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!