Foto: PantherMedia/Scanpix
Katrās 10 dienās Latvijā darbā iet bojā viens nodarbinātais un šogad nelaimes gadījumos darbā gājuši bojā jau 48 cilvēki, portālu “Delfi” informēja Valsts darba inspekcijā (VDI).

Kā norāda VDI, no 48 mirušajiem nodarbinātajiem 11 cilvēki varētu būt miruši dabīgā nāvē. 2011.gadā visa gada laikā nelaimes gadījumos darbā bojā gāja 34 darbinieki, norāda VDI direktors Renārs Lūsis.

Smagos nelaimes gadījumos šogad cietuši 199 nodarbinātie, savukārt pērn šajā pašā laikā smagus miesas bojājumus bija guvis 191 nodarbinātais.

Šogad visbiežāk nelaimes gadījumos bojā gājuši vīrieši. Visjaunākajam darbā bojā gājušajam darbiniekam bija 19, bet visvecākajam - 72 gadi. Katrs ceturtais bija lietojis grādīgos dzērienus un maksimālā konstatētā alkohola pakāpe organismā - 2,87 promiles.

Tāpat šogad būtiski pieauguši būvniecības apjomi, tādēļ joprojām būvniecība ir pirmajā vietā pēc letālo nelaimes gadījumu skaita.

Ir pieaudzis nelaimes gadījumu darbā skaits tirdzniecībā un pārtikas produktu ražošanā. Vairumtirdzniecībā notikuši septiņi smagi nelaimes gadījumi, kas ir par 75% vairāk nekā pērn, bet pārtikas produktu ražošanā pieaugums ir par 80% - šogad smagi cietuši deviņi nodarbinātie.

„Pieaugošais nelaimes gadījumu skaits skaidrojams ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos, rodas jaunas darba vietas un pieņemti papildus darbinieki. Jauni, darba tirgū atgriezušies darbinieki pieļauj kļūdas, izmanto nedrošas darba metodes. Pēc nelaimes gadījumu izmeklēšanas VDI nereti secina, ka darbinieki ir instruēti darba aizsardzībā, taču bieži vien darba devēja veiktā apmācība ir bijusi formāla, bet darbinieku uzvedība darba vietā netiek kontrolēta, tādēļ nereti nodarbinātie rīkojušies pārgalvīgi vai neuzmanīgi. Par darba aizsardzību jādomā gan uzņēmumu vadītājiem, veicot apmācību, gan strādājošiem, jo neuzmanība vai pārgalvība darbā var prasīt arī dzīvību, uzsver Lūsis.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) norāda, ka darba devēji nereti nesaskata reālos riskus, galveno uzmanību pievēršot vien dokumentu sakārtošanai. Statistika skaidri parāda - pret darba aizsardzības jautājumiem jāattiecas ar vislielāko nopietnību un tā nedrīkst tikt uztverta kā nevajadzīga birokrātiska prasība. Nākamajā gadā noteikti lielāks uzsvars tiks likts uz darba devēju apmācībām, kā arī Valsts darba inspekcijas kapacitātes stiprināšanu.

Lai ikviens - gan darba devējs, gan darbinieks - varētu iepazīties ar šogad notikušo letālo nelaimes gadījumu aprakstiem, Darba inspekcija izveidojusi interaktīvo karti, kas pieejama VDI mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!