Foto: Shutterstock

Gaidāmajā rudens semestrī valsts budžeta stipendijas apmērs studējošajiem būs 99,60 eiro, nevis 200 eiro, kāds tas bija aizvadītajā mācību gadā – tā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) starpniecību portālam "Delfi" norādīja IZM pārstāvis Dmitrijs Stepanovs.

Studējošie valsts finansētajās budžeta vietās 2020./2021. mācību gadā saņēma divreiz lielāku, proti, 200 eiro lielu stipendiju, jo tas bija viens no IZM mehānismiem, kā studējošiem palīdzēt mazināt Covid-19 radītās sociālekonomiskās krīzes sekas. Tāpat ministrija aizvadītajam mācību gadam par aptuveni 700 studentiem palielināja stipendijas saņēmēju loku.

Pēc tam, kad Latvijas Studentu apvienība (LSA) publiski pauda bažas par to, ka jaunais mācību gads sāksies pēc mēneša, taču studējošie ir neziņā par valsts budžeta stipendijas apmēru, Stepanovs ar IZM komunikācijas nodaļas starpniecību norādīja, ka stipendijas 200 eiro apmērā "bija vienreizējs pasākums".

Līdz ar to rudens semestrī studējošajiem stipendijas apmērs būs 99,60 eiro. Tāpat arī vairs nebūs palielināts stipendiju saņēmēju loks. Taču, kā norādīja Stepanovs, ministrija ir iekļāvusi šo prioritāro pasākumu sarakstā un, skatoties uz budžeta veidošanas procesu un iespējām, IZM cer, ka, iespējams, ar 2022. gada 1. janvāri varētu izdoties palielināt vai nu kopējo stipendiju saņēmēju skaitu vai vienas stipendijas apmēru. Kā lēsa Stepanovs, ministrijai no valsts budžeta nepieciešami aptuveni pieci miljoni eiro, lai šo ieceri īstenotu.

LSA jau iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka stipendijas apmērs, 99, 60 eiro, saglabājies 17 gadus, līdz to dubultoja Covid-19 seku mazināšanai. Apvienības ieskatā, stipendijas apmēram jābūt lielākam. "Latvijā kopš 2004. gada ir notikusi gan nacionālās valūtas maiņa, gan inflācija, kas ir samazinājusi stipendijas vērtību vairāk nekā četras reizes. Ņemot vērā notikušās patēriņa cenu izmaiņas, valsts budžeta stipendijas apmēra izmaiņu neesamība proporcionāli samazina valsts budžeta stipendijas apmēra 99,6 eiro/mēnesī lomu būt par motivējošu faktoru studējošajiem, lai pilnvērtīgi veltītu savu laiku un resursus konkurētspējīgu akadēmisko sniegumu nodrošināšanai," iepriekš preses paziņojumā medijiem rakstīja LSA.

Arī Stepanovs LSA paustajam zināmā mērā piekrīt. "Studentu atbalsts, neatkarīgi no tā, ir Covid-19 vai nav, ir nepietiekms. Jāatzīmē, ka kopējais stipendijas apjoms, kas ir tuvu 100 eiro, nav mainījies daudz gadu, neskatoties uz to, ka dzīves dārdzība ir palielinājusies," viņš pauda ar IZM komunikācijas nodaļas starpniecību.

Tiesa, IZM atgādināja, ka 6. jūnijā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz piešķirt valsts apmaksātas stipendijas Latvijas augstskolās studējošiem jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm.

Tas nozīmē, ka tie studenti, kas sāks studijas 2021. gada rudens semestrī pamatstudiju līmenī – koledžas un bakalaura līmeņa programmās – varēs pretendēt uz stipendiju 160 eiro apmērā 10 mēnešu garumā.

Šo sociālo stipendiju varēs saņemt daudzbērnu ģimeņu jaunieši līdz 25 gadu vecumam, kuri mācās valsts, privātajās augstskolās un koledžās gan budžeta, gan maksas vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!