Foto: LETA
Ikšķiles vidusskolā vecākiem pirmajā skolas dienā likts parakstīties, ka darba burtnīcas, kuras mācību iestādei būtu jānodrošina, vecāki iegādāsies paši, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

"Kad augustā devāmies uz skolu, visur bija izlikti milzīgi plakāti ar norādi, ka mācību līdzekļi un darba burtnīcas nav jāpērk. Šodien aizejam uz skolu, un mums liek parakstīties, ka piekrītam nopirkt darba burtnīcas paši," laikrakstam stāstījušas divu skolēnu mamma. Vienā no klasēm vecākiem likts parakstīties par to, ka burtnīcas gādās paši, bet citā klasē skolotāja vienkārši norādījusi, ka burtnīcas jāpērk vecākiem.

Vecāki laikrakstam atzinuši, ka nav bijis izvēles un nācies parakstīties.

Vecāki laikrakstam teikuši, ka pārsteidzis veids, kā risināta problēma, bez paskaidrojumiem. Lai iegādātos burtnīcas, vecāki devušies uz Ogri, jo Ikšķilē grāmatnīcu neesot. Tomēr darba burtnīcas nav izdevies nopirkt, jo grāmatnīcās vajadzīgajā daudzumā to nebijis. Tagad tās būšot jāmeklē Rīgā.

Lai arī skola, iespējams, tā rīkojusies naudas trūkuma dēļ, šāda rīcība ir prettiesiska, laikrakstam sacījis Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs. Vecākiem nevajadzēja parakstīt šādu apņemšanos un bija jāvēršas pie skolas vadības vai Izglītības pārvaldes ar lūgumu sniegt skaidrojumu, norādījis Platonovs. IKVD ir nolemts pārbaudīt šo izglītības iestādi.

Arī Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa uzsvērusi, ka skola šādi rīkoties nedrīkst.

Ikšķiles vidusskolas direktore Laima Kalniņa gan laikrakstam noliegusi, ka skolotāji būtu likuši vecākiem darba burtnīcas iegādāties. Tomēr piebildusi, ka joprojām gaida no valsts naudu, kura nav ieskaitīta. Skolas direktore laikrakstam pieļāvusi situāciju, kad vecāki vēlas nomelnot skolu. "Es zinu arī Ikšķiles sabiedrību, un domāju, ka tas var būt arī pilnīgi speciāli," sacījusi Kalniņa.

Līdz šim Tiesībsarga birojā vērsušās 60 personas, lai saņemtu konsultāciju par mācību līdzekļu iegādi, norāda laikraksts. Konstatēti arī gadījumi, kad pedagogs bez direktora ziņas licis iegādāties darba burtnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!