Foto: LETA

Ikšķiles mērs Indulis Trapiņš ir sniedzis atbildi uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pieprasījumu, kurā tika aicināts skaidrot novadā konstatētos pārkāpumus. Trapiņš vēstulē norāda, ka VARAM pieļautos pārkāpumus interpretē nekorekti – bez skaidras izpratnes par mēra pienākumiem, vadot domes darbu.

Kā portālam "Delfi" norāda pašvaldības pārstāve Laura Dūša, atbildes vēstule ir nosūtīta VARAM, kā arī premjeram Krišjānim Kariņam (JV). Jau vēstīts, ka 19. janvārī VARAM pieprasīja Ikšķiles mēru skaidrot iespējamos pieļautos pārkāpumus novadā.

Vēstulē Trapiņš norāda, ka domes priekšsēdētājam nav jāuzņemas personiska atbildība par visiem iespējamajiem pašvaldības domes, citu pašvaldības iestāžu vai pat privātpersonu pieļautiem pārkāpumiem. Viņaprāt, liela daļa pārkāpumu, kurus aicinājusi skaidrot VARAM, attiecas tieši uz domes vai citu pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību iespējamiem pārkāpumiem.

Ministrija norādīja, ka, pašvaldības vārdā parakstot līgumu ar SIA "Īpašumi EG" par pašvaldībai piederoša ceļa klātnes uzturēšanu, Trapiņš ir pārkāpis savas kā mēra pilnvaras, jo lēmums par līguma noslēgšanu esot bijis jāpieņem domei. Trapiņš vēstulē argumentē, ka pašvaldības nolikums noteic, ka domes lēmums ir nepieciešams vien tad, ja līgums attiecas uz nekustamā īpašuma iegādi, atsavināšanu vai ieķīlāšanu, nevis uz jebkuru rīcību ar nekustamo īpašumu.

"Tas arī ir loģiski, jo nebūtu racionāli, efektīvi un lietderīgi domes sēdēs izskatīt ikvienu tiesisko darījumu, kas skar jebkuru pašvaldības nekustamo īpašumu," noraidot pārmetumus, vēstulē skaidro Trapiņš.

VARAM arī secinājusi, ka, noslēdzot līgumu ar "Īpašumi EG", pašvaldība ir pieņēmusi ziedojumu, kas esot pretrunā ar likumu par interešu konfliktu. Trapiņš norāda, ka pati pašvaldība bija sev piederoša ceļa uzturēšanu atbalstošā stāvoklī izvirzījusi kā priekšnosacījumu, lai komersants varētu uzsākt līgumsaistības, jo tas ceļu izmantoja, lai nokļūtu uz un no būvobjekta. Līdz ar to Trapiņš noraida, ka uzņēmums būtu veicis ziedojumu pašvaldībai.

Trapiņš arī noraida ministrijas pārmetumus par to, ka ir notikuši pašvaldības ceļu un tilta pār upi Mazā Jugla atjaunošanas, nevis uzturēšanas darbi, uz ko norādot ministrijā iesniegtie dokumenti un skaidrojumi. Mērs vēstulē vērš uzmanību, ka būvdarbu kontrole nenotiekot, balstoties tikai uz dokumentiem vai skaidrojumiem, bet gan dabā apmeklējot un novērtējot būvobjektu, lai pārbaudītu, vai veiktās izmaiņas vidē un darbu apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo stāvokli, ir tāds, kas kvalificējas kā būvdarbi.

Ikšķiles novada Būvvaldes būvinspektori savas kompetences ietvaros nav konstatējuši, ka SIA "Īpašumi EG" veiktie ceļa remontdarbi būtu uzskatāmi par būvdarbiem, kuru veikšanai nepieciešams izstrādāt būvniecības dokumentāciju, norāda mērs, skaidrojot, ka šādā gadījumā atbildība, ja nepieciešams, jāpieprasa Būvvaldei, nevis viņam kā domes priekšsēdētājam.

Pēc ministrijas aicinājuma Ikšķiles dome ir sākusi vērtēt Būvvaldes vadītājas un atbildīgo darbinieku, kā arī izpilddirektores rīcību, pieļaujot patvaļīgu būvniecību nekustamajā īpašumā "Upenāji", kurā konstatēti gan dīķa būvniecības, gan ēkas patvaļīgas būvniecības pārkāpumi. Izvērtējums par atbilstību ieņemamajam amatam tiks iekļauts februāra domes sēdē, sola Trapiņš.

Vēstules beigās Ikšķiles mērs norāda, ka nepiekrīt ministrijas minētajiem pārkāpumiem un līdz ar to neuzskata arī, ka būtu pamats viņu atstādināt no domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Jau vēstīts, ka VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) pieprasījis paskaidrojumus Ikšķiles novada domes priekšsēdētājam par ministrijas konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem, pašvaldības vadītājam vienpersoniski pieņemot visas domes kompetencē esošus lēmumus, neatbilstošu procesu pārraudzību, bezdarbību saistībā ar pašvaldības būvniecības procesa tiesiskuma kontroli, kā arī pārkāpumiem vides jomā.

Likuma "Par pašvaldībām" 93. pants nosaka, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!