Foto: LETA

Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē otrdien pieņēma lēmumu neatcelt novada iedzīvotāju aptauju par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai un plāno Satversmes tiesā iesniegt prasību par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izdotā rīkojuma, ar ko šī aptauja tika liegta, atcelšanu, portālu "Delfi" informēja Ikšķiles novada sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Domē lēmums pieņemts vienbalsīgi.

Dūša atgādina, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) 25. aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikuma darbība.

Šī iemesla dēļ sasaukta domes ārkārtas sēde, par kuras norisi informēta arī pašvaldības darbību pārraugošā ministrija, proti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). VARAM pārstāvji uz Ikšķiles pašvaldības domes ārkārtas sēdi, saskaņā ar Dūšas pausto, neesot ieradušies.

Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš informējis, ka divu mēnešu laikā tiks sagatavoti pamatojumi otrdienas lēmuma pieņemšanai un trīs mēnešu laikā tiks iesniegta prasība Satversmes tiesā.

VARAM, apturot aptauju, informēja, ka lēmums par aptaujas organizēšanu pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, proti, Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Kā toreiz ziņu aģentūrai LETA norādīja VARAM: "Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā."

Savukārt trešdien, 8. maijā, akcijā pie VARAM pulcējās ap 60 Ikšķiles novada iedzīvotāju. Sanākušie izteica neapmierinātību ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas veidu.

Iedzīvotāju aptaujas nolikums Ikšķiles novada domē apstiprināts 15. aprīlī.

Neraugoties uz VARAM rīkojumu, Ikšķiles novada mājaslapā šajā novadā deklarētie iedzīvotāji tiek aicināti piedalīties aptaujā. Aptaujas lapu iespējams aizpildīt kā elektroniski, tā klātienē, teikts mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!