Foto: LETA

Tautas sapulcē, ko rīkoja Ikšķiles novada pašvaldība pēc konsultācijām ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par novada nākotni, izskanēja vairāki ierosinājumi, kā pretoties ministrijas rosinātajai Ikškiles iekļaušanai Ogres novadā. Tajā skaitā bijis arī aicinājums aktīvi meklēt sabiedrotos un vienoties ar tiem novadiem, kuri ir pret VARAM izstrādāto administratīvi teritoriālās reformas modeli, lai kopīgi publiski paustu savu pretestību "uzspiestajām un nepamatotajām" pārmaiņām, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā.

Ceturtdien Ikšķiles novada pašvaldības organizētajā tautas sapulcē Ikšķiles novada iedzīvotāji kopā ar Ikšķiles novada pašvaldības vadību pārrunāja situāciju, kādā Ikšķiles novads atrodas saistībā ar VARAM izstrādāto administratīvi reģionālo reformas modeli, kā arī diskutēja par turpmāko novada attīstību.

Sapulces ievadā Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (LZP) pateicās visiem, kas piedalījās maijā organizētajā aptaujā, kurā bija iespēja iedzīvotājiem paust savu viedokli un nostāju par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu administratīvo teritoriju.

"Aptaujas rezultāti ir iesniegti VARAM un tās vadītājam Jurim Pūcem (AP). Diemžēl, tiekoties 18. jūlijā VARAM konsultācijās ar Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes un Ogres novada domes deputātiem par Ogres novada apvienoto administratīvo teritoriju, ministrs atbildi nesniedza ne par aptaujas rezultātiem, ne uz iepriekš sagatavotajiem jautājumiem, vien uzsvēra, ka Ikšķiles novads nākotnē nevarēs saglabāt savu neatkarību," sacīja Trapiņš.

Prezentāciju par galvenajiem Ikšķiles novada sociālekonomiskajiem datiem sniedza Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa (LZP). Viņš uzsvēris, ka, sākot reformu, no VARAM puses ticis noteikts uzstādījums Latvijā veidot ekonomiski attīstītas teritorijas. "Ikšķiles novadam ir Pierīgas novadiem raksturīgie sociālekonomiskie rādītāji, taču mūsu paustā vēlme dabiskajai un loģiskajai virzībai uz Rīgas pusi tiek klaji ignorēta un liegta. Manā ieskatā, VARAM pauž nihilistisku attieksmi pret iedzīvotājiem, kopskaitā 3248 Ikšķiles novada pārstāvjiem, kuri gāja uz aptauju un ar savu balsi izteica stingru nostāju par Ikšķiles administratīvo neatkarību," uzskata Batņa

Arī vairāki klātesošie Ikšķiles novada iedzīvotāji pauduši savu skatījumu, kurā saredz virzību uz Rīgu, bet ne Ogri. Tika minēts, ka šāda tuvināšanās galvaspilsētai nav tikai mūsdienu modernās dzīves tendence, bet jau vēsturiski Ikšķile bijusi Pierīgas teritorija.

Sapulcē tika izteikts ierosinājums aktīvi meklēt sabiedrotos un vienoties ar tiem novadiem, kuri ir pret VARAM izstrādāto reformas modeli, lai kopīgi publiski paustu savu pretestību uzspiestajām un nepamatotajām pārmaiņām. Viens no tālākās virzības ceļiem tika minēts arī redzējums, ko saskata arī Latvijas pašvaldības savienība, par divu līmeņu pašvaldības modeli.

Jau ziņots, ka 11. maijā noslēdzās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja. Tajā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tajā skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Par novada patstāvības saglabāšanu nobalsoja 3248 respondenti jeb 98,45 %, pret bija 51 respondents jeb 1,55 %. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Ikšķiles novadā ir 9708 iedzīvotāju.

Ikšķiles pašvaldības lēmums par iedzīvotāju aptaujas rīkošanu izraisīja visai asu ministra Pūces reakciju, un jūlija nogalē dome ir iesniegusi prasību Satversmes tiesā par ministra lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!