Foto: LETA

Teju divi tūkstoši jeb 1910 Ikšķiles novada iedzīvotāji ir parakstījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam adresētu vēstuli, lūdzot prezidentu nepieļaut Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu, portālu "Delfi" informēja Ikšķiles pašvaldībā.

Vēstulē iedzīvotāji pauž viedokli, ka termiņi reformas realizācijai ir noteikti ierobežotā laikā – Ministru kabinets ir uzdevis VARAM sagatavot un līdz šī gada 21. novembrim iesniegt valdībā likumprojektu par administratīvi teritoriālo iedalījumu un saskaņā ar Saeimas lēmumu likumprojekts izskatīšanai parlamentā jāiesniedz līdz 1. decembrim.

Ikšķiles novada iedzīvotāju pārstāvju nodoms ir personīgi tikties ar valsts augstāko amatpersonu, lai klātienē skaidrotu savu nostāju pret VARAM veidoto pašvaldību vērtējumu un kritērijiem. Tos izvirzot bez ekonomiska pamatojuma, tiek noteikti vienādi pamati administratīvo teritoriju veidošanai visā valstī, turklāt netiek ņemtas vērā jaunizveidojamo novadu teritoriju attīstības perspektīvas, uzskata novada iedzīvotāji.

"Robežu maiņa pati par sevi neveicinās ekonomisko izaugsmi un cilvēku vēlmi palikt vai atgriezties uz dzīvi konkrētajā teritorijā, turklāt sagatavotais reformas modelis ļoti līdzinās kādreizējam Latvijas PSR teritorijas iedalījumam, kurš tobrīd galvenokārt varēja pastāvēt uz izveidoto kolhozu un ārējo resursu bāzes pamata," teikts vēstulē, kas trešdien, 18. septembrī, tiek iesniegta Valsts prezidenta kancelejā.

Ikšķiles novada iedzīvotāji uzskata, ka viņu pilsoniskā aktivitāte ir lielisks piemērs tam, ko, stājoties amatā, Valsts prezidents pauda savā uzrunā Saeimā - "valsts ir visu tās pilsoņu kopējā lieta, kopējā atbildība un kopējā līdzdalība. Tāpēc katram pilsonim ir iespēja un, es gribētu teikt, pienākums piedalīties, iesaistīties savas valsts pārvaldīšanā. Tādēļ mēs Latviju pārvaldām koleģiāli - paužot katrs savu vīziju, savas domas par attīstības scenārijiem, meklējot domubiedrus un atrodot kompromisus".

Atsaucoties šiem vārdiem, Ikšķiles novada iedzīvotāji pauduši savu stingro nostāju pret VARAM iecerēto reformu, kas paredz Ikšķiles novada likvidāciju, administratīvi to pievienojot Ogres novadam, vēsta pašvaldība. Tautas sapulcē 29. augustā Ikšķiles novada iedzīvotāji akceptēja sagatavoto vēstuli un uzsāka parakstu vākšanu, kas ilga līdz 15. septembrim.

Ikšķiles novada iedzīvotāji sagaida ne vien formālu valsts augstākās amatpersonas atbildi, ko paredz normatīvie akti, bet arī aktīvu Levita iesaisti jautājuma konstruktīvā risinājumā, informēja pašvaldībā.

Jau ziņots, ka Ikšķiles novadā tomēr tika sarīkota iedzīvotāju aptauja 11. maijā. Tajā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tajā skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Par novada patstāvības saglabāšanu nobalsoja 3248 respondenti jeb 98,45 %, pret bija 51 respondents jeb 1,55 %. Ikšķiles novadā ir 9708, tātad arī šajā novadā aktivitāte bijusi ievērojama. VARAM piedāvā novadu pievienot Ogrei.

10. aprīlī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Pūce (AP) iepazīstināja vietējo pašvaldību pārstāvjus ar ministrijas redzējumu par Latvijas administratīvi teritoriālo reformu, bet Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē jau 29. martā lēma par referendumam līdzīgas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu. To savukārt apstrīdēja ministrs. Jūlija beigās novada dome vērsās Satversmes tiesā, apstrīdot ministra rīkojumu. Tiesa pieteikumu pieņēmusi izskatīšanai.

Pūce iepriekš portālam "Delfi" par Ikšķiles novada domes vēršanos ST sacīja, ka " dzīvoju tiesiskā valstī un no tiesas nebaidos. Ja tiesa spriedīs, ka mums taisnība, tad labi. Ja mums nebūs taisnība, tad neesam kvalitatīvi strādājuši. Tāpēc jau ir tiesu kontrole pār izpildvaru. Esmu pārliecināts, ka juridiski mums bija taisnība."

Augusta sākumā Ikšķiles novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), vienlaikus informējot arī Saeimas frakcijas, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un Latvijas Pašvaldību savienību, par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbildes nesniegšanu pēc būtības.

Nosūtītajā vēstulē Ikšķiles novada pašvaldība gan domes deputātu, gan iedzīvotāju vārdā lūdz Ministru prezidentu kā valdības vadītāju uzdot VARAM atbildēt pašvaldībai uz 14. jūnija vēstulē uzdotajiem jautājumiem pēc būtības, sniedzot argumentētas, pamatotas atbildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!