Foto: DELFI
Žurnāliste Anastasija Jefremova jau ir saņēmusi vakcīnu kokteili. Pērnruden Sanktpēterburgā viņa piedalījās eksperimentālas ķīniešu vakcīnas "CanSino" izmēģinājumā, savukārt pavasarī potējās ar Krievijā radīto "Sputnik V"". Viņa ir Latvijas pilsone, kura pēdējo gadu dzīvo Krievijā. Kamēr žurnāliste vasaru aizvada, ciemojoties pie vecākiem Latvijā, viņa nevar saņemt šajā valstī derīgu vakcinācijas sertifikātu, jo neviena no šīm vakcīnām nav guvusi Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) apstiprinājumu.

Ja Anastasija gribētu tikt pie sertifikāta un baudīt vakcinētiem cilvēkiem pieejamos ierobežojumu atvieglojumus Latvijā, viņai šobrīd vienīgā izeja būtu savam vakcīnu “smūtijam” piejaukt arī trešo sastāvdaļu – Eiropā atzīto “Janssen” poti. “Vēl to pievienot es baidos. Varbūt es būšu vienīgā pasaulē ar tādu kokteili, bet veselība dārgāka par tādu slavu,” viņa atzīst.

Sarežģījumus gan šobrīd piedzīvo ne tikai tie iedzīvotāji, kuri potēti ar EZA neapstiprinātām vakcīnām. Tiem cilvēkiem, kuri Latvijā ierodas ar vakcinācijas sertifikātiem, kas izdoti ārpus Eiropas Savienības (ES), jāiziet šī sertifikāta atzīšanas procedūra, kas patlaban neesot nedz īsa, nedz ērta.

Procedūra esot manuāla

Inese Ejugbo vakcinējusies savā mītnes valstī Lielbritānijā, taču nu uz trim nedēļām atlidojusi uz Latviju, lai apciemotu savējos. Ar britu sertifikātu bijis gana, lai ielidotu Latvijā, bet tālākais norit tā, it kā viņas vakcīnas iedarbība pēc iziešanas no lidostas būtu beigusies. Inesei pašlaik ir jāievēro ierobežojumi, kas attiecas uz nevakcinētiem cilvēkiem, jo Lielbritānijā izdotais sertifikāts Latvijā nav derīgs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!