Foto: F64
Prokuroram Jānim Ilsterim no trešdienas Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča uzstāšanās nav kļuvuši zināmi iemesli, kāpēc saskaņošanai Tieslietu padomē izvirzīta tieši Ērika Kalnmeiera kandidatūra ģenerālprokurora amatam, atzinis pats Ilsteris.

Neizvirzītais ģenerālprokurora amata kandidāts Ilsteris tomēr piebilda, ka respektē AT priekšsēdētāja lēmumu.

Uz AT priekšsēdētāja norādi, ka viņam ir mazāka pieredze tieši administratīvā darba veikšanā, Ilsteris atbildēja, ka viņam ir atbilstoša izglītība jurisprudencē, ekonomikā un vadībzinātnē, kā arī piecu gadu pieredze kolektīva vadīšanā, lai atbilstoši pildītu ģenerālprokurora amata pienākumus. Likums neparedz šāda kritērija izvirzīšanu ģenerālprokurora amata kandidātam.

Bičkovičam protams vēl būs jāuzklausa Tieslietu padomes viedoklis, taču Ilsteris secina, ka padomei nebūs pieejams viņa redzējums un vērtējums par prokuratūras attīstību un tai būs liegta iespēja izvēlēties, kura ir atbilstošāka amatpersona augstajam postenim.

"Es biju gatavs savu redzējumu sniegt tieslietu padomei, taču šobrīd izvēle bijusi vienpersoniska un kandidāta saskaņošana var izrādīties tikai formalitāte, jo, kā Bičkovičs norādīja, viņam ir iekšējā ticība, ka viņa izvēle Tieslietu padomē tiks atbalstīta" uzsvēris Ilsteris.

Ilsteris arī norādījis, ka pēc savas kandidatūras pieteikšanas vakar viņam bijusi aptuveni pusstundu ilga interesanta saruna ar AT priekšsēdētāju, kurā viņš sniedzis savu redzējumu par prokuratūras attīstību.

"Bija cerība, ka būs iespēja Bičkoviča kungu pārliecināt, jo bija piedāvāts redzējums, kā atvieglot arī tiesu un policijas darbu, taču nojautas, ka izvēlēsies Kalnmeieru bija lielākas," uzsvēris Ilsteris.

Pirms tam ar Bičkoviča viņš atšķirībā no Kalnmeiera bija kontaktējies vien pāris reizes. "Es, protams, nestrādāju uz atpazīstamību, bet uz rezultātu, tāpēc man nav presē jābūt publiskai personai un jātiražē savas domas. Tiesībsargājošo iestāžu kolēģi mani pazīst un zvana, ja ir nepieciešams kāds padoms, arī no prokuroriem ir atbalsts, jo vairākus gadus vadu Latvijas Prokuroru biedrību un atkārtoti biju ievēlēts par šīs biedrības vadītāju," uzsvēris Ilsteris.

Jau ziņots, ka Bičkovičs kā ģenerālprokurora amata kandidātu virzīs pašreizējo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

Kalnmeiera kandidatūra tagad būs jāsaskaņo ar Tieslietu padomi, kas notiks 20.aprīlī, un pēc tam jāvirza iecelšanai Saeimā. Ja Tieslietu padome Kalnmeiera kandidatūru neatbalstīs, Bičkovičam būs jāpiedāvā cits kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!