Foto: F64
Incidentā ar Rīgas Pašvaldības policiju iesaistītais britu tūrists Deivids Birkinšovs, kuram atceltas apsūdzības policista piekaušanā, gatavs piekrist mierizlīgumam lietā par kompensācijas piedzīšanu no Latvijas valsts, vēsta abu britu dzimtās pilsētas Dērbijas laikraksts "Derby Telegraph".

Birkinšovs laikrakstam pavēstīja, ka, cīnoties tiesā par savu nevainību, viņš ceļošanai, dzīvošanai viesnīcā un advokāta algošanai iztērējis vismaz 25 000 sterliņu mārciņu (20 900 latus), ko viņš tagad vēlas piedzīt no Latvijas valsts.

Kā laikrakstam sacīja Birkinšovs, viņa advokāte Latvijā viņam pavēstījusi, ka vietējās iestādes piedāvā viņam izmaksāt nepilnus 6000 sterliņu mārciņu.

"Es varētu doties atpakaļ uz Latviju un mēģināt dabūt vairāk naudas tiesas ceļā, bet tas man atkal maksātu naudu, lai lidotu, dzīvotu viesnīcā un samaksātu advokātam, un es pat varu neuzvarēt tiesā," stāstīja Birkinšovs.

"Mana advokāte Latvijā runā manā labā ar tiesībsargājošām iestādēm, un viņa man sacīja, ka viņi piedāvā nepilnus 6000 mārciņu. Es nevēlos doties atpakaļ uz Latviju, tāpēc es piekritīšu piedāvājumam un turpināšu dzīvot tālāk," sacīja Birkinšovs.

"Es negaidīju, ka bez tiesas atgūšu visu naudu, bet es cerēju iegūt vairāk nekā 10 000 mārciņu," piebilda Birkinšovs.

Viņš skaidroja, ka Latvijas instances piedāvā atmaksāt viņam tikai advokāta izdevumus un zaudētos ienākumus, nevis lidojumu un viesnīcas izmaksas.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa oktobrī izbeidza kriminālprocesu pret Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieka piekaušanā apsūdzēto britu tūristu Birkinšovu, savukārt otrs apsūdzētais Metjū Neils tika atzīts par vainīgu par pretošanos arestam un sodīts ar naudassodu desmit minimālo mēnešalgu jeb 1800 latu apmērā.

Papildus 1800 latu lielajam naudassodam Neilam būs jāšķiras vēl no aptuveni 1700 latiem. Spriedums paredz, ka viņam par labu cietušajam būs jāsamaksā 500 latu morālā kaitējuma kompensācija, kā arī 1210 lati, ko pašvaldības policists tērējis advokāta pakalpojumu apmaksai.

Neils ir pārsūdzējis spriedumu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2009.gada oktobrī abus pašvaldības policista piekaušanā apsūdzētos britus attaisnoja, taču novembrī spriedumu apstrīdēja prokurore Garanča, kā arī cietušā policista advokāts Aldis Liepiņš.

Sākot izskatīt lietu apelācijas instances tiesā, cietušais policists vairs nevarēja pārliecinoši apgalvot, ka Birkinšovs viņu fiziski ietekmējis. Policists gan šādu iespēju joprojām pieļāva, taču tas nebija pietiekami, lai prokurore turpinātu uzturēt apsūdzību daļā pret Birkinšovu.

Abi apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi noliedza savu vainu viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, bet 1967.gadā dzimušais cietušais pašvaldības policists no apsūdzētajiem vēlējās piedzīt 1560 latus lielu mantisko zaudējumu kompensāciju un 30 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Kā pieteikumā tiesai skaidroja cietušais, ar apsūdzēto darbībām viņam publiskā veidā tikušas nodarītas morālas ciešanas un pazemojums. Turklāt cietušajam ilgāku laiku arī bijis jāārstējas, kā dēļ viņš nav spējis strādāt un saņemt atalgojumu.

Kā pirmās instances tiesā liecināja cietušais policists, 2008.gada 13.jūnijā viņš strādājis no plkst.10 līdz plkst.22. Ap plkst.20 kārtībsargs atradies Vecrīgā, Līvu laukumā, pie RPP informatīvā autobusiņa, kad policistam klāt pienākusi kāda nepazīstama persona, lūdzot izšķirt kautiņu, kas izcēlies pie netālu esošā bāra "Melnais kaķis".

Pašvaldības policists devies uz konflikta vietu, kur redzējis vairākus iekarsušus cilvēkus, no kuriem daži savstarpēji fiziski konfliktējuši. Cietušais lūdzis viņus pārtraukt konfliktu un izklīst, taču viņa aicinājums ignorēts un policistam uzbrukts.

Atrodoties pie kluba "Melnais kaķis", cietušais saņēmis vairākus sitienus pa seju un galvu no Neila un Birkinšova. Policists nogāzts zemē un spārdīts ar kājām. Rezultātā kārtības sargam ar divu garāmgājēju palīdzību vienu no agresīvajiem britiem - Birkinšovu - uz vietas izdevies aizturēt, otrs brits aizbēdzis, bet viņš aizturēts pēc tam.

Liecinieki, kuri no Lielbritānijas bija ieradušies Rīgā kopā ar apsūdzētajiem, notikušo gan atcerējās citādi.

Kā tiesā pastāstīja liecinieks - viens no apsūdzēto paziņām -, viņi 2008.gada vasarā vairāku cilvēku kompānijā ieradušies Rīgā nosvinēt vecpuišu ballīti. 13.jūnija vakarā liecinieks, būdams tikko ieturējis maltīti Vecrīgas restorānā "McDonald's", pamanījis, ka viņa ceļojuma biedru Neilu pie Līvu laukuma sagrābis policists. Liecinieks pieskrējis klāt un vaicājis kārtībsargam, kāpēc viņš tā rīkojas, taču policists neesot atbildējis, bet turpinājis cīkstēties ar Neilu, kamēr nokritis zemē, raudams aizturamo personu sev līdzi. Tikmēr Neils no policista atbrīvojies un abi briti atstājuši notikuma vietu. Neils iekāpis taksometrā un aizbraucis, bet liecinieks palicis Vecrīgā.

Cits liecinieks, kurš arī 2008.gadā bija atbraucis uz Rīgu kopā ar apsūdzētajiem, pastāstīja, ka 13.jūnija vakarā redzējis, kā policists mēģina aizturēt Neilu. Kārtībsargs esot viņam sitis. Pēc dažām minūtēm policistam esot aizķērusies kāja un viņš nokritis. Tikmēr apkārt konflikta vietai sapulcējušies vairāki cilvēki, no kuriem viens iesitis zemē gulošajam policistam, taču sitējs neesot bijis Neils, apgalvoja liecinieks, piebilstot, ka nav redzējis konflikta sākumu un nezinot, kāpēc vispār tas izcēlies.

Vēl kāds cits liecinieks no Lielbritānijas tiesā stāstīja, ka 2008.gada 13.jūnija vakarā sēdējis bārā "Melnais kaķis" un malkojis dzērienus kopā ar draugiem un paziņām. Pēkšņi patīkamā gaisotne esot kļuvusi izteikti saspringta un apsargi palūguši visus bāra apmeklētājus nekavējoties atstāt iekštelpas, ko briti arī darījuši. Ceļā uz izeju liecinieks sācis sarunu ar kādu bāra darbinieku, kurš viņam pateicis, ka briti šajā atpūtas vietā netiekot gaidīti ar prieku. Pēc tam liecinieks pamanījis, ka ārpusē apsardzes darbinieki iekausta viņa paziņu Birkinšovu, iesitot viņam ar kāju pa galvu un nogāžot britu zemē. Pēc neilga brīža tai vietā esot ieradies policists, bet liecinieks bāru atstājis, jo redzētais viņu ļoti sabiedējis.

Pēc incidenta abi briti pameta Latviju, bet vēlāk vietējā miertiesa piekrita viņu izdošanai un abus Lielbritānijas pilsoņus 2009.gada augusta sākumā izdeva Latvijai.

Cietumā Neils un Birkinšovs pavadīja apmēram desmit nedēļas, līdz 2009.gada 7.oktobrī viņiem tika mainīts drošības līdzeklis, atbrīvojot no apcietinājuma, bet 16.oktobrī pirmās instances tiesa viņus attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!