Foto: LETA
Patlaban Inčukalna gudrona dīķos vēl atlicis izsmelt aptuveni 1000 tonnas gudrona un tad būs sasniegts SIA "Skonto būve" un Valsts vides dienesta (VVD) līgumā noteiktais apjoms - 30 200 tonnas, sacīja "Skonto būves" projekta vadītājs Juris Pētersons.

Šis apjoms tiks izsmelts un pārstrādāts līdz maija beigām. Saistībā ar to, ka utilizējamās ūdens emulsijas apjoms izrādījies mazāks par paredzēto, izdevies ietaupīt aptuveni vienu miljonu eiro un par šo naudu varētu izsmelt un pārstrādāt vēl aptuveni 1500 tonnas gudrona, skaidroja Pētersons.

"Tad arī viss piešķirtais finansējums būs iztērēts, bet dīķī vēl paliks aptuveni 12 500 tonnas gudrona, kura utilizēšanai arī tiek prasīts papildu finansējums. Līgums ar apakšuzņēmēju - Vācijas firmu "MUEG GmbH" - mums ir noslēgts līdz maija beigām. Ja līdz tam laikam netiks atrasts kāds risinājums, kā varētu turpināt darbus, Vācijas firma var demontēt pārstrādes iekārtas un aizvest tās prom. Vēl viens variants ir tāds, ka mēs maksājam lielas soda naudas vāciešiem par dīkstāvi, bet tajā neviens nav ieinteresēts," sacīja Pētersons.

Atbildot uz jautājumu, kas notiks ar gudrona dīķiem tad, ja risinājums netiks atrasts un papildu finansējums netiks piešķirts, Pētersons sacīja, ka tad projekts netiks pabeigts, Eiropas finansējums tādā gadījumā netiks piešķirts un visa līdz šim iztērētā summa būs jāsedz no valsts budžeta.

"Ja netiek panākta vienošanās par papildu finansējuma piešķiršanu, tad pēc aptuveni divām nedēļām mūsu iespējas turpināt darbu būs beigušās," skaidroja Pētersons. Viņš arī piebilda, ka atlikušā gudrona aizbēršana ar grunts kārtu nebūtu risinājums, jo gudrons vienalga spiestos uz āru.

VVD projekta vadītāja Baiba Rosicka sacīja, ka VVD vakar ir saņēmis "Skonto būves" rakstisku pieprasījumu papildu finansējumam un tālāk šis jautājums tiks izskatīts līgumā noteiktajā kārtībā.

"Esam piesaistījuši starptautiskos ekspertus no konsultāciju uzņēmuma "Jaspers", kuri šodien darba vizītē iepazinās ar situāciju gudrona dīķos. Tāpat ir pieaicināti eksperti no SIA "GeoConsultants". Tālāk šie eksperti izvērtēs situāciju un sniegs savas rekomendācijas," skaidroja Rosicka.

Taujāta, cik ilgi varētu notikt situācijas izvērtēšana un kad varētu tikt pieņemts kāds lēmums, Rosicka sacīja, ka tas varētu prasīt laiku aptuveni no divām nedēļām līdz mēnesim.

Vaicāta, kas noteicis dīķī esošā gudrona apjomu, kas norādīts līgumā, Rosicka skaidroja, ka līgums ir noslēgts par visu dīķos esošo gudrona apjomu, bet tas ir noteikts, balstoties uz vairākkārtējām aplēsēm, kas tikušas veiktas jau kopš 90.gadu sākuma un kuras veikuši vairāki uzņēmumi.

Arī VVD pieaicinātā konsultāciju uzņēmuma SIA "Eiroprojekts" pārstāvis Indulis Emsis (LZP) sacīja, ka gudrona apjoms dīķos ir noteikts, balstoties uz iepriekšējām aplēsēm.

"Precīzas aplēses jau neviens nevar veikt, kāpēc tad "Skonto būve", sākot strādāt objektā, uzreiz nevarēja pateikt, kāds ir gudrona apjoms? Tās ir indikatīvas aplēses, kas norāda uz aptuveno apjomu, taču līgums ir noslēgts par visu gudrona apjomu un visa atbildība ir darbu izpildītājam," skaidroja Emsis.

Šodien pēc gudrona dīķu apmeklējuma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) paredzēta darba grupas sēde, kurā piedalīsies pārstāvji un konsultanti no pasūtītāja (VVD) puses, taču "Skonto būves" pārstāvji uz šo sanāksmi nav uzaicināti, aģentūru LETA informēja Pētersons.

Jau ziņots, ka "Skonto būve" ir nosūtījusi VARAM, Finanšu ministrijai un VVD rakstisku pamatojumu tam, kāpēc nepieciešami papildu līdzekļi, lai pabeigtu Inčukalna gudrona dīķu sanāciju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošās vēstules, kas adresētas minētajām iestādēm un to piesaistītajiem inženieriem.

Kā norādīts vēstulē, acīmredzot darbu pasūtītājs VVD līdz galam neizprot noslēgtā līguma būtību, kas tam radījis kļūdainu priekšstatu, ka "Skonto būvei" uz sava rēķina ir jāizsmeļ viss gudrons, kas atrodas dīķos.

"Skonto būve" atgādina, ka finanšu piedāvājumus iepirkumā gan "Skonto būve", gan citi pretendenti sagatavoja atbilstoši pasūtītāja norādītajiem datiem un apjomiem. Iepirkuma procedūras gaitā netika noteikts, ka VVD sniegtajiem datiem ir tikai informatīvs raksturs un ka tie var būtiski mainīties projekta izpildes laikā.

Vēstulē norādīts - līguma noteikumi nenosaka, ka "Skonto būve" būtu apņēmusies iztīrīt visu, arī iepriekš neparedzēto gudrona apjomu, uz sava rēķina. Līgumā noteikts, ka "Skonto būve" apņemas izprojektēt, veikt un pabeigt darbus, kuru apjomi ir konkrēti noteikti.

"Skonto būve" vēstulē atgādina, ka līdzīgas domstarpības starp VVD un uzņēmumu ir bijušas jau iepriekš, kad tika konstatētas netipiskās sērskābā gudrona īpašības. Sarunas turpinājās vairāk nekā gadu un bija nonākušas strupceļā, jo VVD atteicās uzklausīt jebkādus argumentus, pamatojot to ar savu līguma izpratni, taču vēlāk, piesaistot neatkarīgus konsultantus, izdevies vienoties.

Tāpat "Skonto būve" ir iesniegusi VVD savu piedāvājumu, kas daļēji varētu risināt problēmu. Reālie ūdens/emulsijas slāņa apjomi dīķos izrādījušies mazāki, tādēļ radušies 800 000 eiro ietaupījumi, ko varētu izlietot gudrona izsmelšanai un pārstrādei, taču nekādu atbildi no VVD uzņēmums tā arī neesot saņēmis.

"Skonto būve" ir pārliecināta par spēju aizstāvēt savas intereses tiesā, taču apzinās, ka tiesvedības ierosināšana un attīrīšanas procesa apturēšana nekādā veidā neveicinās piesārņotās vietas attīrīšanu, tādēļ aicina atbildīgi pieiet šai problēmai un atrast pieņemamu risinājumu, lai valsts nezaudētu saņemtos ES fondu līdzekļus.

Jau šī gada februārī "Skonto būve" informējusi VVD par to, ka objekta dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona, nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis. Turklāt "Skonto būve" kā ģenerāluzņēmējs publisko iepirkumu regulējuma dēļ vairs nevar apgūt papildu finansējumu. Lai projekts tiktu pabeigts šogad, uzņēmums kopā ar pašreizējo vācu partneri "MUEG GmbH" ir gatavs strādāt kā apakšuzņēmējs.

Projekta īstenošanas laikā aprēķināts, ka kļūda VVD izsludinātajā iepirkuma konkursā, uz kura pamata tika iesniegts pieteikums un parakstīts līgums par darbu veikšanu, ir aptuveni 45% apmērā - dienvidu dīķī atrodas aptuveni 44 200 tonnas gudrona, nevis 30 200 tonnas, kā norādīts VVD veiktajā priekšizpētē.

Ar "Skonto būvi" ir noslēgts līgums par darbu veikšanu apmērā, kas patiesībā izrādījies gandrīz uz pusi lielāks. Līdz ar to vēl 11 miljoni eiro ir nepieciešami tam, lai būtu iespējams veikt visa gudrona sanāciju, ne tikai par apjomu, kas norādīts līgumā ar uzņēmēju.

Jau līdz maija beigām "Skonto būve" kopīgi ar vācu partneriem būs izsmēlusi un pārstrādājusi visu līgumā noteikto gudrona apjomu - 30 200 tonnas. Par to, kas notiks pēc maija un ar atlikušajām 14 000 tonnām materiāla, pagaidām VVD nekādu lēmumu nav pieņēmis.

Turklāt maija beigās beidzas līgums arī ar vācu partneri - "MUEG GmbH", kas veic piesārņojuma pārstrādi Vācijā. Vācu partneru pieredze ar līdzīgiem projektiem Vācijā un citviet Eiropā rāda, ka pasūtītājs līgumu vienmēr noslēdz ar vienošanos par apmaksu "post factum" - pēc faktiskā apjoma, kurā ir norādīti plānotie, nevis faktiskie apjomi, norāda "Skonto būve".

Līgums ar "Skonto būvi" par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju ir noslēgts 2010.gada 24.septembrī, tam paredzot 28,49 miljonus eiro. Savukārt 2014.gada 21.maijā tika parakstīti līguma grozījumi, palielinot summu līdz 42,67 miljoniem eiro. Pamatojums tam bija gudrona netipiskās ķīmiskās īpašības, līdz ar to bija radusies nepieciešamība mainīt sanācijas darbu norisi.

Saskaņā ar spēkā esošo līgumu līdz šā gada vasarai ir jāpabeidz piesārņotā ūdens nosūkšana un attīrīšana no pirmā slāņa dienvidu dīķī, kā arī divu slāņu ekskavācija un apstrāde. Dīķa aizpildīšana ar speciālu materiālu jāpabeidz līdz šā gada septembrim, un tad dīķa teritorija tiks pārklāta ar pretinfiltrācijas materiālu. Vienlaikus līdz jūlijam jāveic sērskābā gudrona un smilts maisījuma ekskavācija no ziemeļu dīķa, kā arī utilizācija. Ziemeļu dīķa aizpildīšana un labiekārtošana jāpabeidz augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!